Schepenen Gülhan (links) en Van Praet op het speelplein. 

Schepenen Gülhan (links) en Van Praet op het speelplein. © Gemeente Bornem

Lekker vuil worden: kinderen kunnen pas écht ravotten op een natuurlijk speelveld

Bornem -

Het speelterrein aan het einde van de Frans De Laetstraat in Wintam is helemaal vernieuwd en is nu een avontuurlijk speelterrein.

Guy Delforge

Op het speelveldje stonden enkele kleinere speeltoestellen die niet meer beantwoordden aan de vraag en de behoefte van de kinderen uit de buurt. Het terrein aan de kanaaldijk wordt ook gebruikt als picknickplaats voor fietsers en wandelaars op de dijk. De gemeente zag reden genoeg om het terrein op te waarderen.

Er komt nog een wilgenhut bij en de omheining wordt nog vervangen. 

Er komt nog een wilgenhut bij en de omheining wordt nog vervangen. © Gemeente Bornem

“Bornem heeft nog geen avontuurlijk en natuurlijk speelterrein. En aangezien onze eigen verantwoordelijke voor de veiligheid op de speelterreinen alle kennis in huis heeft, was dit de uitgelezen kans om een natuurlijk terrein aan te leggen”, zegt schepen van Openbaar Groen en Buurten Nicole Van Praet (IedereenBornem). “Met een betonbuis, wilgentakken, boomstronken, grond en touw dat we recupereerden van oudere toestellen, kwamen we tot een mooi eindresultaat. Er komt nog een wilgenhut bij en de omheining wordt nog vervangen, maar dat slechts een kwestie van wachten op juiste weersomstandigheden.”

Lekker vuil worden

“Het terrein nodigt de kinderen uit om op een andere manier te spelen dan op de traditionele toestellen. Dus is het risico op vuil worden heel erg groot, maar dat is precies wat we willen bereiken”, zegt schepen van Jeugd Saadet Gülhan (N-VA).

Het terrein nodigt de kinderen uit om op een andere manier te spelen dan op de traditionele toestellen. 

Het terrein nodigt de kinderen uit om op een andere manier te spelen dan op de traditionele toestellen. © Gemeente Bornem

“De hele wereld van het kind is tegenwoordig zo ingericht en gestructureerd dat er weinig ruimte is voor eigen invulling en het aangaan van risico’s”, zegt diensthoofd Jeugd Annelies Hautekeete. “ De maatschappij wordt steeds meer risicomijdend. Denk maar aan hoe je zelf vroeger speelde en wat daarvan nu nog kan. Daarom zijn we heel blij met de realisatie van dit eerste terrein. We hopen dat er in de toekomst nog meer terreintjes worden omgebouwd.”

MEER OVER

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio