Joris Goossens en Bruun Van Dyck klinken hoopvol op een heropening van hun feestzalen eind deze maand. 

Joris Goossens en Bruun Van Dyck klinken hoopvol op een heropening van hun feestzalen eind deze maand. © WOAD

Feestzalen willen weer open: “Krijg sluiting zelfs niet aan mijn gezin uitgelegd”

Kasterlee -

Een huwelijk en koffietafel mogen nog net, maar verder is het muisstil in de feestzalen momenteel. Zonder steun en zonder vooruitzicht voelen de eigenaars zich vergeten. “Het zou fijn zijn als er een einde kwam aan deze onterechte maatregelen”, klinkt het bij enkele Kempense sectorgenoten.

Wouter Adriaensen

De winter is traditiegetrouw een rustige periode voor feestzalen. Maar nu is het wel heel kalm. “Trouwfeesten en rouwtafels mogen nog wel”, vertelt Bruun Van Dyck, zaakvoerder van De Casteleer in Kasterlee. “Iedereen moet wel een mondmasker dragen en de gasten dienen plaats te nemen aan tafels voor zes personen. Niet ideaal en bovendien zorgt het voor meer kosten, maar daar kunnen we ons nog mee verzoenen. Alleen geeft niemand nu een trouwfeest uit angst om het virus te verspreiden. En rouwtafels zijn meer een service die we aanbieden dan een verdienmodel.”

Terwijl cafés en restaurants wel mensen mogen ontvangen, zijn de feestzalen nog steeds op slot. “Terwijl een familiefeestje met respect voor de coronaregels toch niet besmettelijker is dan een cafébezoek”, meent Joris Goossens, zaakvoerder van Den Eyck in Kasterlee en E10 Hoeve in Brecht. “Ik krijg het zelfs aan mijn eigen gezin moeilijk uitgelegd waarom we gesloten zijn.”

Technisch werkloos

Ondertussen zit het personeel van de feestzalen technisch werkloos thuis. Bij Bruun gaat het om zestien mensen, bij Joris in totaal om 28. “Als we ze geen acht uur kunnen laten werken, verdienen ze meer door thuis te zitten”, zegt Bruun. “Bovendien bestaat de kans dat ze opstappen. Restaurants draaien nu wel goed omdat er voor de rest nog niet veel mag.”

De huidige maatregelen lopen nog tot vrijdag 28 januari. “We hebben al een banner gemaakt voor de heropening op 29 januari”, lacht Joris. “Het zou fijn zijn als er een einde kwam aan deze onterechte maatregelen. Dat is vooral belangrijk als signaal dat het veilig kan. Om een feest te organiseren, heb je voorbereidingstijd nodig. Het hoogseizoen, van april tot oktober, moet nu in gang gezet worden.”

Nul steun, nul vooruitzicht

Als heropening toch niet kan, willen de uitbaters van feestzalen graag duidelijkheid. “Geef ons dan een goede reden, sluit de boel en zorg voor ondersteuning. Sinds oktober hebben we nul steun en nul vooruitzicht. We ervaren gelatenheid in onze sector, bij sommige collega’s staat het water aan de lippen. Maar iedereen is ook klaar om te heropenen. Het liefst willen we geen subsidies en weer zelf onze kost verdienen.”

MEER OVER Regio in nieuwsbrief gva

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio