André Van de Vyver. 

André Van de Vyver. ©  BELGA

Burgemeester van Zwijndrecht opnieuw gesommeerd door PFOS-commissie

Burgemeester van Zwijndrecht André Van de Vyver (Groen) is voor morgen (vrijdag) opnieuw gesommeerd door de parlementaire onderzoekscommissie in het PFOS-PFAS-schandaal. De commissieleden willen hem confronteren met Jan Van Rensbergen, de vroegere topman van BAM (vandaag Lantis, bouwheer van Oosterweel).

Van Rensbergen zou het in een gesprek met Van de Vyver in 2017 gehad hebben over de mogelijke gezondheidsrisico’s van de PFOS-vervuiling in Zwijndrecht. De burgemeester heeft altijd volgehouden dat de gemeente alleen weet had van een vervuiling met PFOS – daar is in deze krant ook al over geschreven in 2004 - maar niet van de discussie in 2017 over de mogelijke gevolgen voor de bevolking van Zwijndrecht.

In de krant De Tijd lekte vorige week echter een mail uit waarin Van Rensbergen meldt dat hij de burgemeester van Zwijndrecht daarvan op de hoogte zal brengen. De mail dateert van 20 september 2017, dus van kort na het politieke stuurcomité waarin verschillende Vlaamse ministers en Antwerps burgemeester Bart De Wever met BAM de PFOS-vervuiling bespraken. De Wever maakte melding van de mail tijdens zijn getuigenis en hij ging die ook bezorgen aan de parlementaire onderzoekscommissie, voor wie dit nieuws was. De mail is intussen effectief bezorgd, hetzij door De Wever hetzij door Van Rensbergen.

LEES OOK. Pas herstelde De Wever tijdens verhitte hoorzitting: “Ik zag een politieke opportuniteit, daarom wilde ik communiceren over PFOS”

De commissie hoopt dat er vrijdagmorgen, vanaf 10 uur, snel klaarheid kan komen over wat nu precies wel of niet gezegd is destijds.

LEES OOK. STANDPUNT. De Wever zit nog met een ei

 Dirk Hendrikx

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio