De familie van de overledene kan een herdenkingssteentje bij het hart leggen. 

De familie van de overledene kan een herdenkingssteentje bij het hart leggen. © Neel Vermeiren

Wielerclub geeft geld om troostplek in te richten in tuin Coda Hospice

Wuustwezel -

Door corona kunnen bij Coda Hospice, het tehuis voor palliatieve zorg, geen herdenkingsvieringen georganiseerd worden. Daarom werd in de tuin een blijvend troostplekje ingericht. MTB Bosduiners overhandigde een cheque om de kosten te helpen dragen.

Het voorbije jaar was afscheid nemen door familie, vrienden en verzorgers nog moeilijker dan anders. “Corona beperkte ons in onze contacten en in ons bezoek”, zegt Rudi Balemans, verpleegkundige bij Coda Hospice. “Maar al te vaak konden wij ons verdriet niet delen.” Zo konden de maandelijkse herdenkingsvieringen in Coda Hospice niet meer plaatsvinden. De nabestaanden hebben daar wel nood aan.

“Rudi kwam op het idee om een troostplek te maken in de tuin”, vult Alex de Kind, directeur van Coda aan. “We zochten een rustige plek waar familie en vrienden naartoe kunnen om te herdenken, om herinneringen op te halen of gewoon even tot rust te komen.”

Achteraan in de tuin stond een schuilhuisje dat al lang niet meer gebruikt werd. “Wij hebben het helemaal opgeknapt en tot een stemmig hoekje gemaakt”, vertelt medewerker Frans Matthijssen. “Aan het troostplekje heb je een mooi uitzicht over de weiden en bossen.” Rudi Balemans maakte een hart in lood, symbool van de liefde, maar ook de plek waar je na verlies de meeste pijn voelt. Het hart is omwikkeld met loden banden, als teken van verbinding. Met een sokkel voor het hart, een grote tuinbank, een tafel en een kastje werd het troostplekje verder ingericht.

Er staat een mand met stenen uit wit Car­rarisch marmer. Wie wil kan op de steen de naam of de initialen schrijven van de overledene en bij het hart leggen. Als bijpassende tekst werd gekozen voor Liefde sterft niet van Elisabeth Kubler Ross.

MTB Bosduiners

Leden van MTB Bosduiners overhandigen de cheque aan Alex de Kind (links).

Leden van MTB Bosduiners overhandigen de cheque aan Alex de Kind (links). © Neel Vermeiren

De wielervereniging MTB Bosduiners uit Gooreind en Achterbroek gaf een ruggensteuntje en overhandigde een cheque van 1.800 euro aan Alex de Kind voor de inrichting van het troostplekje. “In september 2021 hebben wij onze eerste zomertoertocht georganiseerd. Jammer genoeg heeft onze voorzitter eind 2019 afscheid moeten nemen van zijn schoonmoeder, vrouw van één van onze hoofdsponsors. Bij onze eerste zomertoertocht vroegen we aan de aanwezige fietsers 1 euro extra, ten voordele van Coda Hospice. Onze hoofdsponsor heeft dit bedrag nog aangevuld met enkele honderden euro‘s.” Op 18 september 2022 wordt de volgende zomertoertocht georganiseerd. (vw)

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio