Alle leerlingen met een chromebook. 

Alle leerlingen met een chromebook. © RR

GIB koopt 850 chromebooks voor leerlingen

Brasschaat -

Het Gemeentelijk Instituut Brasschaat (GIB) schafte 850 chromebooks aan voor zijn leerlingen. Op termijn zullen de schriften voor deze jongeren veel kleiner kunnen worden. In de lagere scholen van het gemeentelijk onderwijs komen de chromebooks met mondjesmaat binnen.

De aankoop kadert in het project Digisprong van de Vlaamse overheid. Iedere school krijgt 500 euro per leerling om laptops aan te schaffen. Directeur Werner De Leeuw: “Wij hebben gekozen voor chromebooks. In totaal zitten er duizend leerlingen op onze school, maar onze laatstejaars kunnen zich verder behelpen met de laptops die we al hadden. Deze chromebooks kunnen een belangrijke rol spelen in het thuisonderwijs. Maar ook zonder dat thuisonderwijs hadden we die chromebooks gekocht”.

“Het is natuurlijk niet de bedoeling dat we onze leerlingen acht uur per dag achter een pc gaan zetten. Maar om zich te bekwamen in de wereld van de ICT, spelen die chromebooks uiteraard een grote rol. Op termijn worden de handboeken aangepast. Dat zal op korte termijn al gebeuren met de schriften. Die zullen een heel pak dunner worden en dat is goed voor onze leerlingen van de eerste graad. Zij hebben soms een zware boekentas. Er komen dan dunnere schriften gekoppeld aan een licentie om online te kunnen werken op het chromebook.”

Onderwijsschepen Inez Ven (N-VA) voegt eraan toe dat de gemeentelijke lagere scholen ook chromebooks krijgen, gespreid over de komende drie tot vier jaar. “De leerkrachten volgen een opleiding, want zo eenvoudig is dat natuurlijk ook niet. In de derde graad van het lager onderwijs is het gebruik van die chromebooks een zeer goede zaak met de overgang naar het secundair voor ogen. Zo kunnen ze zich al voorbereiden op het gebruik van Smartschool in het middelbaar”, zegt Ven.

In het GIB zit er momenteel geen enkele klas in quarantaine. “We hebben wel per klas enkele leerlingen die van thuis uit de lessen volgen. Maar er is nog geen noodzaak om bepaalde klassen in quarantaine te sturen. Alle klassen zijn wel degelijk aanwezig op school. We hopen dat natuurlijk zo te kunnen houden”, voegt de directeur eraan toe. (jbr)

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio