De plaats waar het lichaam van Dean werd teruggevonden. © belga

 

Dave De Kock verschijnt voor officier van justitie, parket communiceert niet over resultaten autopsie

Dave De Kock verschijnt deze namiddag voor de officier van justitie in Amsterdam. Die zal beslissen over zijn overleveringsdetentie. Het Oost-Vlaamse parket, dat ook voor de feiten in Nederland de vervolging overneemt, wil ondertussen niet communiceren over de autopsie op het slachtoffer.

blg

LEES OOK. Vriendin R. (25) nog aangehouden na dood Dean (4): “Een lief meisje. Maar makkelijk te manipuleren”

“In het belang van het lopend onderzoek kan er actueel nog niet gecommuniceerd worden over de bevindingen van de wetsdokter”, zegt het parket. De autopsie vond woensdag plaats door een Nederlandse wetsdokter in Den Haag. Er vond “een scan, schouw en sectie” plaats om de doodsoorzaak vast te stellen, zo meldde de Nederlandse politie eerder.

De Belgische en Nederlandse speurders beslisten eerder op woensdag op een coördinatievergadering in Bergen op Zoom dat de vervolging van Dave De Kock voor de dood van de vierjarige Dean Verberckmoes in ons land zal plaatsvinden, omdat het slachtoffer, de nabestaanden en de verdachte Belgen zijn. Ons land heeft via een Europees aanhoudingsbevel de overlevering van De Kock gevraagd.

De Kock zit in Nederland in de cel voor wederrechtelijke vrijheidsberoving en betrokkenheid bij het overlijden van de vierjarige jongen. De onderzoeksrechter in Dendermonde vraagt zijn overlevering in een onderzoek naar de moord op en de ontvoering van de Dean. Het lichaam van Dean werd in Nederland gevonden ter hoogte van Neeltje Jans in Zeeland, en De Kock werd opgepakt in Meerkerk in de provincie Utrecht.

Overlevering

De Kock verschijnt nu voor de officier van justitie in Amsterdam, die zal beslissen over zijn overleveringsdetentie. Hij werd maandag opgepakt en zijn voorlopige hechtenis zal verlengd worden in afwachting van een definitieve beslissing. Het is nog niet duidelijk of De Kock zich zal verzetten tegen de overleveringsprocedure. Als hij dat niet doet, kan hij op relatief korte termijn aan de Belgische speurders overgedragen worden, maar bij verzet kan de procedure tot zestig dagen aanslepen.

Eens in België zal De Kock voorgeleid worden bij de onderzoeksrechter in Dendermonde, die hem hier in verdenking zal stellen, vermoedelijk ook op verdenking van moord en ontvoering. Het Oost-Vlaamse parket geeft nog altijd geen details op vraag van de onderzoeksrechter. Die heeft R.W., de Nederlandse vriendin van De Kock, aangehouden op verdenking van moord en ontvoering.

Witte mars

Op zondag 13 februari vindt er in Brussel waarschijnlijk een witte mars plaats voor Dean. De mars wordt georganiseerd door Glenn Wuyts. De politie Brussel Hoofdstad Elsene bevestigt dat het een aanvraag heeft ontvangen voor de witte mars. Wuyts wilde de witte mars voor Dean al eerder laten plaatsvinden, maar in de komende weekends worden er al verschillende betogingen tegen het coronabeleid georganiseerd in Brussel.

Hoeveel deelnemers er verwacht worden is nog te vroeg om te zeggen. Later wordt beslist welke route de mars aflegt doorheen de hoofdstad. Die wordt in functie van de opkomst bepaald.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER