De harmonie Sint-Cecilia van Sint-Amands in 1898 op de Kaai. 

De harmonie Sint-Cecilia van Sint-Amands in 1898 op de Kaai. © rr

Heverstam zet jubilerende harmonieën in de kijker

Sint-Amands -

Heverstam, de heemkundige vereniging van Sint-Amands organiseert zondag een verzameldag. Bedoeling is zo veel mogelijk materiaal te verzamelen voor de komende tentoonstellingen en die gaan deze keer over de drie muziekmaatschappijen van de gemeente.

Guy Delforge

Normaal wordt op zo een verzameldag materiaal gezocht voor één tentoonstelling, deze keer voor liefst drie tentoonstellingen. “Daar is ook alle aanleiding toe”, zeggen voorzitter Ludo De Vogelaer en ondervoorzitter Bart Palmans van Heverstam. “In onze gemeente vieren dit jaar immers drie muziekmaatschappijen een bijzonder jubileum. De koninklijke harmonie Sint-Cecilia uit Lippelo bestaat 100 jaar, de koninklijke harmonie De Ware Vrienden uit Oppuurs 150 jaar en de koninklijke harmonie Sint-Cecilia uit Sint-Amands 250 jaar.” De harmonie van Sint-Amands is overigens de oudste harmonie van de Benelux die ononderbroken heeft bestaan.

“We zoeken zo veel mogelijk materiaal om interessante tentoonstellingen te bouwen”, zeggen de bestuursleden. “Alles is welkom. We denken aan documenten, foto’s, negatieven, films, video’s en dia’s, maar natuurlijk ook aan uniformen van muzikanten en majorettes, muziekinstrumenten en andere attributen. Echt alles dat kan helpen om een beeld te vormen van de muziekmaatschappijen is welkom. We zitten zondag met onze digitale apparatuur klaar in de pastorie in de Oude Kerkstraat in Sint-Amands. Mensen mogen langskomen met alles waarvan ze denken dat het zinvol is. We maken er ter plaatse een scan van of we spreken concreet af wanneer de mensen ons het materiaal kunnen uitlenen.”

Van 2019 geleden

“We hopen natuurlijk dat we dan de drie tentoonstellingen kunnen organiseren en dat corona geen roet meer in het eten gooit”, zegt Bart Palmans. “Het is door de pandemie ondertussen al van 2019 geleden dat we nog een succesvolle verzameldag en daarna een mooie tentoonstelling konden organiseren. Toen konden we uitpakken met een expositie rond de winkels die doorheen de jaren bestonden in onze gemeente.”

Wie Heverstam wil helpen, kan zondag 23 januari van 10 tot 16u terecht in het lokaal van de vereniging in de pastorie in de Oude Kerkstraat 5 in Sint-Amands. Wie niet naar de verzameldag kan komen, maar toch materiaal heeft, kan dat melden via onderstaand e-mailadres of telefoonnummer.

info@heverstam.be, 0476.24.08.47

MEER OVER

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio