Bestuursleden Sven De Gieter, Gerd Beullens (vicevoorzitter), Marc Meuleman, Anthony Decoene (secretaris), André Mertens (voorzitter) en Peter Pauwels (penningmeester). 

Bestuursleden Sven De Gieter, Gerd Beullens (vicevoorzitter), Marc Meuleman, Anthony Decoene (secretaris), André Mertens (voorzitter) en Peter Pauwels (penningmeester). © Theater Korenmarkt

Mechelse toneelgezelschappen bundelen krachten: “We hebben zeer zwaar te lijden”

Mechelen -

Na jaren intens samenwerken en maandenlange inactiviteit door corona bundelen twee bekende amateurtoneelgezelschappen in Mechelen de krachten. Toneel Studio Gommarus (TSG) en het Mechels Volkstoneel (MVT) gaan samen verder als Theater Korenmarkt.

Sven Van Haezendonck

Het is precies veertig jaar geleden dat Toneel Studio Gommarus voor haar producties op zoek was naar een eigen locatie. Die vond de vzw destijds in een grote oude meubelfabriek in een binnengebied op de Korenmarkt. “Sindsdien is er een opmerkelijk theaterhoofdstuk geschreven”, zegt André Mertens, voorzitter van Theater Korenmarkt vzw.

Vijf jaar samenwerken

In 2017 verloor het Mechels Volkstoneel haar historische locatie in het Sint-Jans Gildenhuis in de Frederik de Merodestraat. De vereniging was toen blij dat ze onderdak vond bij TSG op de Korenmarkt. Na vijf jaar samenwerken, zijn de twee gezelschappen officieel samengesmolten tot Theater Korenmarkt.

“We planden een grote viering met een gezellige nieuwjaarsreceptie. Toen hadden we van de nieuwe Covid-variant nog geen weet”, vertelt Mertens. De deltavariant en vervolgens omikron beslisten er anders over. De pandemie was mee de aanleiding voor de fusie. “Na jaren nauw samenwerken, de door Covid-19 opgelegde inactiviteit en de aan de pandemie verbonden miserie hebben we beslist om de krachten te bundelen.”

“Blijvend verrassen”

Sinds de start van de crisis in het voorjaar van 2020 speelde het gezelschap pas in oktober 2021 nog eens een voorstelling: Volgende vraag, geschiedenis. Vanaf vrijdag 28 januari speelt een tweede productie Inbraak, een thriller van Luc Soetewey die wordt geregisseerd door Luc Van Den Broeck.

De acteurs van Theater Korenmarkt repeteren volop voor een thriller. 

De acteurs van Theater Korenmarkt repeteren volop voor een thriller. ©  Theater Korenmarkt

“Ook in moeilijke tijden en met respect voor alle geldende maatregelen willen we theaterliefhebbers verwelkomen in onze ruime foyer en blijvend verrassen met een goed stuk en een fijne toneelervaring”, legt de voorzitter uit.

Daarvoor kan de vzw rekenen op bestuursleden die zich engageren om vorm te geven aan een aantrekkelijk en levensvatbaar project met een theater in hartje binnenstad. “Gerund door partners met een sterke Mechelse verankering en een groot hart voor podiumkunsten.”

“Weinig of geen inkomsten”

Heel de pandemie blijft een grote uitdaging. Daarom is het nieuwe gezelschap dankbaar voor de steun die het kreeg van de stad. “Het hoeft geen betoog dat gezelschappen met infrastructuur in eigen beheer zeer zwaar te lijden hebben: in deze kommervolle Covid-tijden hebben we weinig of geen inkomsten, maar wel onverminderd dwingende vaste uitgaven”, zegt André Mertens.

Samen met Theater De Moedertaal is Theater Korenmarkt het enige gezelschap dat nog over een eigen zaal beschikt. De Peoene en ’t Echt Mechels Theater en Ik Dien vielen zonder zaal en hebben ondertussen een speelplek gevonden in campus Tesse van campus Pitzemburg van het Busleyden Atheneum. Ik Dien uit Muizen vond een oplossing bij BimSem.

MEER OVER Blikvangers Mechelen

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio