De voormalige portierswoning. 

De voormalige portierswoning. © Stijn Van de Sande

Stad en projectontwikkelaar zoeken uitbater voor historische portierswoning met daktuin

Mechelen -

De stad Mechelen en projectontwikkelaar CAAAP zijn op zoek naar een uitbater voor de oude portierswoning aan de voormalige bibliotheek in de Moensstraat. Er wordt gezocht naar een creatieve ondernemer die mee wil stappen in het circulair woonproject Portier 51. Het pand beschikt onder meer over een grote daktuin.

Stijn Van de Sande

In 2019 ging de stad Mechelen op zoek naar een nieuwe invulling voor de oude stadsbibliotheek in de Moensstraat. Die kwam er met Portier 51. Dat is een relatief kleinschalig en circulair woonproject van projectontwikkelaar CAAAP. Er worden 22 wooneenheden gecreëerd. Het gaat om grondgebonden eengezinswoningen, lofts en appartementen. Er komen ook een groen binnengebied, een nieuw plein en een buurtfietsenparking. In de loop van dit voorjaar moet de werf opgestart worden.

Voor de neogotische portierswoning op de hoek met de Ziekeliedenstraat wordt er nog naar een publieke functie gezocht. Daarvoor wordt samengewerkt met PAKT, dat gespecialiseerd is in stadslandbouw en community building. “We streven naar een invulling die lokaal, duurzaam en buurtversterkend georiënteerd is”, zegt Yana De Meuter van CAAAP. “Daarom zoeken we naar een uitbater met een hart voor circulair ondernemen en bij uitbreiding een passie voor stadslandbouw.”

Centrale ligging

“De centrale ligging in hartje Mechelen en de historische uitstraling maakt de oude portierswoning uniek”, klinkt het. “Daarbovenop heeft het pand een mooie daktuin met een fenomenaal zicht over de binnenstad. Met een oppervlakte van bijna 200 m² kan je hier naar hartenlust daktuinieren, gezellige diners organiseren of buurtversterkende evenementen op poten zetten. De portierswoning zelf bestaat uit een kelder, een gelijkvloers, een eerste verdieping en een dakverdieping.”

De gebouwen van de voormalige bibliotheek maken plaats voor een woonproject, voor de portierswoning wordt een publieke invulling gezocht.

De gebouwen van de voormalige bibliotheek maken plaats voor een woonproject, voor de portierswoning wordt een publieke invulling gezocht. © Stijn Van de Sande

“Met de herontwikkeling van de bibliotheeksite gaat de stad voor een eerste grote circulair pilootproject”, zegt schepen van Stadsvernieuwing Greet Geypen (Vld-Groen-m+). “Bij de verkoop legde de stad circulaire voorwaarden op voor het bouwproject. Het moet een ambitieus stadsvernieuwingsproject worden. De herontwikkeling moet namelijk een meerwaarde zijn voor de nabije omgeving en moet de buurtbewoners meer adem- en ontmoetingsruimte bieden.”

Infomoment

Ondernemers die geïnteresseerd zijn in de portierswoning en er een hedendaags concept willen uitwerken rond circulariteit en groen in de stad, kunnen contact opnemen met de projectontwikkelaar. Op donderdag 27 januari wordt er ook een infomoment georganiseerd. Inschrijven kan via de website.

MEER OVER

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio