Het Filmhuis is al lang vragende partij voor een moderner auditorium. 

Het Filmhuis is al lang vragende partij voor een moderner auditorium. ©  Patrick De Roo

Dansen met zicht op de Sint-Romboutstoren in vernieuwde Cultuursite

Mechelen -

Dansen met zicht op de Sint-Romboutstoren. In de toekomst moet het mogelijk zijn in een state-of-the-art danszaal van het Conservatorium. Die krijgt een plekje in een nieuw portaalgebouw van de Mechelse Cultuursite. Tegen de zomer van 2024 moet dat er staan.

Sven Van Haezendonck

Al jaren is er sprake van een uitbreiding van de Cultuursite. Nu Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) een subsidie van twee miljoen euro toekent, komt er schot in de zaak. De stad kan nu op zoek naar een ontwerper om de plannen definitief vorm te geven. In het voorjaar van 2023 moeten de werken starten.

Extra leslokalen

Op het cultuurplein verrijst een nieuw portaalgebouw dat de centrale toegangsplek wordt voor het Cultuurcentrum, de Academie en het Conservatorium. “De nieuwbouw komt op de plek waar nu nog de houten wand is. Op de eerste verdieping realiseren we extra leslokalen voor ons deeltijds kunstonderwijs”, vertelt Björn Siffer (Vld-Groen-m+), schepen van Cultuur.

Een schets van het portaalgebouw op het groenere Cultuurplein. 

Een schets van het portaalgebouw op het groenere Cultuurplein. ©  Steven Defoor

LEES OOK. Met kerk erbij groeit Predikheren vanaf 2024 meer dan ooit uit tot culturele hotspot

Het neusje van de zalm, dat wordt de state-of-the-art danszaal op de tweede verdieping. “Mooier zal je ze in Vlaanderen weinig vinden”, zegt Siffer. Samen met de realisatie van het portaalgebouw wordt eindelijk ook het verouderde auditorium onder handen genomen. Dat is een investering waar Het Filmhuis al vele jaren op hoopt.

Muziekclub

Een tweede fase is pas voor een volgende bestuursperiode, vanaf 2025. Dan zijn er plannen om het huidige onthaal van het Cultuurcentrum en de Minderbroederskerk op een andere manier in te vullen. “De cafetaria kunnen wij meer naar voor schuiven en in het koor van de kerk zien we ruimte voor een muziekclub”, zegt de cultuurschepen.

Het blauw gekleurde gebouw is het nieuwe portaalgebouw. 

Het blauw gekleurde gebouw is het nieuwe portaalgebouw. ©  Steven Defoor

Het Cultuurplein zelf wil de stad vergroenen en er zijn ideeën voor een tribune. Gemeenteraadslid Marc Hendrickx (N-VA) vraagt zich of de beloofde luifel er komt, zodat evenementen ook kunnen plaatsvinden bij slechtere weersomstandigheden. “Die maakt inderdaad deel uit van de tweede fase”, reageert Björn Siffer.

In een derde en laatste fase volgt de uitbreiding van de accommodatie voor de Academie en het Conservatorium, maar dat lijkt nog verre toekomstmuziek.

MEER OVER Blikvangers Mechelen

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio