© Anne Verbist

‘Iets’ gaat experimenteren met voeding in voormalig bankgebouw Turnhoutsebaan

Borgerhout -

Onder de noemer BAAN wordt het voormalige Fortis-bankgebouw op de Turnhoutsebaan getransformeerd tot een plek voor lokale ondernemers. Afgelopen weekend nam ‘Iets’ zijn intrek in het pand. ‘Iets’ serveert op zondag brunch. Op alle andere dagen van de week is het een plek waar geëxperimenteerd kan worden met voeding.

Elien Van Wynsberghe

Wie vandaag voorbij BAAN wandelt, stelt vast dat het voormalige bankgebouw op enkele luttele weken tijd flink is beginnen leven. Over een paar maanden gaan hier grootschalige renovatiewerken van start. Tot dan doet het gebouw tijdelijk dienst als gedeeld atelier voor kunstenaars, schrijnwerkers, een fietsenhersteller en sinds dit weekend ook voor de vrouwen van ‘iets’.

Het verhaal van ‘Iets’ wordt geschreven door Chantal Dierickx (32), Stéphanie Roels (31), Carlijne Hertog (27) en Isabelle van Lieshout (29). “Stéphanie en ik leerden elkaar kennen op een wildplukkamp in Frankrijk”, vertelt Chantal. “Zij had haar eigen lunchzaak op de Vrijdagmarkt en ik doe met mijn eigen zaak Gront nog steeds workshops en caterings rond plantaardig eten. Het klikte en samen bouwden we twee jaar geleden een oude lijnbus om tot kookatelier. De KontaktKookbus, zo doopten we ze. Daarmee stonden we de afgelopen twee zomers op het Stroomplein vlakbij het Loodswezen aan de Schelde.”

Een jaar geleden richtten ze de vzw Kleefkruid op. “Daarmee willen we mensen dichter bij elkaar brengen rond voedsel. Want vandaag zijn we erg verwijderd van wat eten is, van het verbinden rond de tafel. We steken steeds minder tijd in koken. Eten is iets bijkomstig geworden. Wij willen terug naar de essentie.”

Toen kwam BAAN op hun pad. “Onze KontaktKookbus is een zomerconcept. Waarom dus geen winterversie daarvan organiseren in het oude bankgebouw?” En zo geschiedde. Carlijne en Isabelle werden bij de plannen betrokken. Afgelopen weekend gooiden de vier de deuren van ‘iets’ open.

Chantal, Carlijne, Stéphanie en Isabelle van ‘Iets’.

Chantal, Carlijne, Stéphanie en Isabelle van ‘Iets’. © Anne Verbist

Experimenteren met voeding

In ‘iets’ kan je op zondag vegan en veggie brunchen. “Wekelijks zal onze menu veranderen. We werken zo veel als mogelijk met groenten van lokale partners. Voor sommige bijgerechtjes gebruiken we kaas, eieren of melk, maar de meeste gerechten zijn plantaardig.” Denk aan huisbereide spreads, granola, soep, bladerdeeghapjes, taarten,… “We maken alles zelf en proberen daarbij zo weinig mogelijk te verspillen. Zo serveerden we afgelopen weekend een geroosterde bloemkoolsoep. Van de bladeren van de bloemkool maakten we pesto.” Reserveren voor de brunch wordt aangeraden. “We hebben veertig plaatsen binnen en ongeveer evenveel plaatsen buiten, in de binnentuin van het gebouw.”

Alle andere dagen van de week moedigen ze anderen aan om in ‘Iets’ te experimenteren met voeding en er activiteiten rond op te zetten. “Zo komen de meisjes van Scoby Club hier op 28 januari een plantaardig diner in drie delen verzorgen terwijl er poëzie wordt voorgedragen. Een dag later staat er een diner met filmvertoning gepland waarbij knoflook centraal staat. We proberen dus telkens het speelse tussen eten en entertainment op te zoeken.”

‘Iets’ blijft in BAAN totdat de renovatiewerken van het bankgebouw van start gaan. Nadien zal BAAN een duurzame invulling krijgen en worden hier een aantal dynamische, lokale ondernemers onder één dak samengebracht.

Iets: ingang via de Eliaertstraat 10A. Info en inschrijven: ietsinborgerhout.be

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio