‘De Buurt’ is na jaren terug van weggeweest. 

‘De Buurt’ is na jaren terug van weggeweest. © RR

Beeld ‘De Buurt’ na jaren terug in Merksem: “Het drukt verbondenheid met de wijk uit”

Merksem -

Na jaren staat het standbeeld De Buurt terug op Merksems grondgebied. Het heeft een nieuwe thuis gevonden op het heraangelegd Duvelsplein in Merksem, aan de voet van de Gabriël Theunisbrug aan het Sportpaleis.

Rebecca Van Remoortere

Op 19 september 1980 kwam het gemeentebestuur van Antwerpen samen in de wijk Oud-Merksem om het nieuwe beeld De Buurt in te huldigen. Het beeld van kunstenaar Marcel Breckpot werd toen aan de bewoners van de wijk geschonken ter gelegenheid van de Duveltjeskermis, een jarenlange traditie in Merksem. Het kreeg een plaats op het speelterrein in de Borrewaterstraat en was geïnspireerd op typische wijkfiguren.

Maar de vele jaren in de Borrewaterstraat eisten hun tol en het beeld raakte beschadigd. Het werd een paar keer gerestaureerd, maar werd uiteindelijk toch weggehaald tijdens de heraanleg van het speelterrein. Daarna verliet het beeld Merksem en verhuisde het naar de wijk Luchtbal, waar het lang op het grasplein stond van het oude politiegebouw op de Havanasite.

Ode aan wijkbewoners

In 2012 groeide de wens al van het districtsbestuur van Merksem om het beeld opnieuw in Merksem te krijgen. Toen er plannen kwamen voor de aanleg van een nieuw plein aan de voet van de Gabriël Theunisbrug, kwam het beeld weer in herinnering.

Het nieuwe plein werd Duvelsplein gedoopt om de band met de buurt in ere te houden. Omdat ook het beeld een ode is aan de wijkbewoners én het op het Duvelsplein opnieuw in zijn oorspronkelijke buurt terecht zou komen, werd er niet lang getwijfeld om op het nieuwe plein plaats te maken voor het kunstwerk.

De Buurt drukt verbondenheid en samenhorigheid uit, een boodschap die we ook vandaag nog graag uitdragen”, klinkt het bij het Merksemse bestuur. Het vernieuwde Duvelsplein wordt aanstaande zaterdag officieel ingehuldigd.

 

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio