Na de doortocht van tyfoon Odette stond er nog weinig recht in de Filipijnen. 

Na de doortocht van tyfoon Odette stond er nog weinig recht in de Filipijnen. © RR

Kalmthoutse Kulay stuurt noodhulp naar Filipijnen: “Tyfoon Odette blies alles weg, mensen wonen onder zeilen”

Kalmthout -

In de Filipijnen wordt nog steeds puin geruimd na de doortocht van tyfoon Odette op 16 december vorig jaar. Mark Bolsens en Elga Meeusen van de Kalmthoutse afdeling van vzw Kulay sturen noodhulp naar het getroffen San Fernando in de provincie Cebu.

“Tyfoon Odette heeft de huizen weggeblazen. De mensen wonen er nu onder zeilen. Ook de San Isidro Elementary school is getroffen, de bomen staken er door het dak. Voor de heropbouw zijn veel middelen nodig”, weet Kulay-voorzitter Mark Bolsens.

Kalmthoutenaar Jef Vanden Bergh schonk een generator voor de Filipijnen.

Kalmthoutenaar Jef Vanden Bergh schonk een generator voor de Filipijnen. © RR

“Kulay was een van de eerste hulporganisaties ter plaatse. Het duurde zes dagen voor er opnieuw contact mogelijk was, er was geen elektriciteit meer. Daarom vinden we het geweldig dat we nu een generator naar daar kunnen sturen, met dank aan Jef Vanden Bergh.”

Noodhulp

“De grootste nood naar voedsel en water hebben we intussen kunnen lenigen”, vult Elga Meeusen aan. “Meer dan 150 voedselpakketten met rijst, sardines, suiker en snacks zijn klaargemaakt. Ze zijn via de schoolgemeenschap verdeeld. Er zijn ook nog schoenen verstuurd.”

“Nu is het zaak om zo snel mogelijk aan de heropbouw te beginnen. We streven ernaar om per familie 250 euro noodhulp te verzamelen. De Filipijnse overheid heeft nu recent beslist om 50 pesos, omgerekend 1 euro, per gezin te steunen, in totaal goed voor 8.000 pesos. Maar daar komen de mensen niet ver mee”, weet Bolsens.

Inwoners bij het puin dat Odette aanrichtte op 16 december 2021.

Inwoners bij het puin dat Odette aanrichtte op 16 december 2021. © RR

“Hoewel de schade die Odette heeft aangebracht zeker zo groot is als tyfoon Haiyan in 2013, is dit keer de nationale en internationale hulp pas laat op gang gekomen. Het Rode Kruis is er intussen actief.”

De schade die Odette aanrichtte was even groot als de verwoestende tyfoon Haiyan in 2013.

De schade die Odette aanrichtte was even groot als de verwoestende tyfoon Haiyan in 2013. © RR

Kulay is al twintig jaar actief in de krottenwijken van Manila, Kulay Kalmthout werd vier jaar geleden door Mark Bolsens opgericht. “Via inleefervaringen in de Filipijnen leerde ik partners kennen die projecten van missionarissen voortzetten en ook nieuwe opzetten.”

School

Kulay staat voor ‘kleur’, precies wat de organisatie wil geven aan het leven van de armen daar. “We steunen onder meer drie leerkrachten die kinderen opvangen en naar school brengen. We werken met een peterschap voor zo’n honderd kinderen uit een vissersdorp. Zonder onze steun zouden ze als straatkinderen opgroeien, nu kunnen ze naar school.”

“De kinderen krijgen in ruil een voedselpakket. Dit project loop al ruim tien jaar, de oudste leerling is intussen 17 jaar en zit in het vierde middelbaar. Ook al zijn de scholen door corona al twee jaar gesloten, de ouders van de leerlingen krijgen wekelijks een pakket.”

Kulay stuurde 150 voedselpakketten naar San Fernando.

Kulay stuurde 150 voedselpakketten naar San Fernando. © RR

“We hebben ook een gebouw als bibliotheek ingericht, met computers, wifi en plastic schermen zodat de leerlingen binnenkort digitaal les kunnen volgen. Zo hopen we de vicieuze armoedecirkel te doorbreken. We merken dat het vruchten afwerpt.” Elke Lamens

Facebook: Kulay

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio