De auto van de Borealis Busters is er nog niet. Wim Vandenbroeck heeft er alvast veel zin in. 

De auto van de Borealis Busters is er nog niet. Wim Vandenbroeck heeft er alvast veel zin in. © Patrick De Roo

Edegemnaar rijdt rally rond Baltische Zee en zamelt zo geld in voor Wallonië

Edegem -

Edegemnaar Wim Vandenbroeck (52) rijdt binnenkort samen met zijn zeilkameraad Kim Lauwers (51) zijn allereerste de Baltic Sea Circle, een autorally rond de Baltische Zee. Daarmee zamelt hij geld in voor Team Eclairs, een groep vrijwilligers die elke week naar Wallonië trekt om de mensen uit het door watersnood getroffen gebied te helpen.

De naam Borealis Busters dekt volledig de lading: borealis is het magische noorderlicht in de poolgebieden. Wim Vandenbroeck droomt er al jaren van om het natuurfenomeen te zien. “Twee jaar geleden, toen ik vijftig werd, beslisten we dan om er werk van de maken”, vertelt hij. “Je kan het een midlife crisis noemen (lacht) maar ik doe het voor de ervaring.”

De Baltic Sea Circle is een jaarlijkse avonturenrally waarbij de deelnemers maar een paar dingen weten voor ze vertrekken. “We kennen de landen waar we door rijden, we weten dat er op twee plekken feestjes zullen zijn en dat we op een ijsmeer gaan racen. Daarnaast is het verboden om een gps te gebruiken en mogen we niet over de autostrade.” Het niet-alledaagse was datgene wat Vandenbroeck enorm aansprak. “Daarnaast heeft de organisatie, ondanks dat er met oudere auto’s wordt gereden, een groene mindset. Ook moet iedereen een goed doel steunen om mee te kunnen doen.”

Logo van de Baltic Sea Circle Winter Edition. 

Logo van de Baltic Sea Circle Winter Edition. © Website Superlative Adventure Club

Team Eclairs

Welk goed doel je kiest, mag je zelf volledig uitmaken. De organisatie, Superlative Adventure Club, biedt bijvoorbeeld de Movemberbeweging aan, dat mannen met prostaatkanker steunt. De Edegemnaar en zijn zeilvriend kozen echter voor Team Eclairs. “Dat is een goed doel dichtbij huis. We waren super gecharmeerd door wat zij elk weekend presteren. Je moet het maar doen, zo veel mensen gaan helpen.” Team Eclairs werkt momenteel aan de afbraak van de woningen en scholen en zal daarna ook helpen bij de wederopbouw. De naam verwijst naar het gebakje dat ze tussendoor graag eten.

“We hebben het hier goed, ik kan me gewoon niet voorstellen dat je je volledige inboedel zou verliezen”, vertelt Vandenbroeck. “Alles wijst erop dat er nog heel veel nodig is ginder, en we zitten nog maar in het begin van de opbouw.” Voor Vandenbroeck telt het vooral dat Team Eclairs zelf in de kijker komt te staan. “Ik zou het trouwens nog liever hebben dat mensen die steunen, rechtstreeks bij hen geraken dan dat het via mij gebeurt.” De twee geven sowieso al 1.000 euro aan het goede doel voor de race begint maar zijn van plan ook op hun route nog wat centjes in te zamelen.

Archiefbeeld van een van de vorige edities. 

Archiefbeeld van een van de vorige edities. ©  RR

Geen ervaring

De rally wordt voor Vandenbroeck en Lauwers de aller-, allereerste. “We kennen beiden niets van auto’s”, klinkt het. “Daarom hebben we een automechanica-instructeur ingeschakeld om ons te helpen bij de keuze van een wagen.” Vandenbroeck en Lauwers rijden met een Toyota FJ Cruiser, een remake van een jeep. “Het is geen klein ding, want je moet er in uiterste nood in kunnen slapen. De auto krijgt ook standverwarming, zodat we ons ’s nachts kunnen verwarmen.”

Vandenbroeck en Lauwers trekken midden februari naar Hamburg, waar op 19 februari de race van start zal gaan. Gepakt en gezakt met blikken ravioli en een (kampeer)koffiezetapparaat zullen ze ruim twee weken, 7.600 kilometer via onder meer Finland en de Noordkaap rijden om op 6 maart terug te keren. Je kan hen volgen via de website van superlativeadventure.com onder de naam Borealis Busters. De Edegemnaar kijkt er alvast, met gezonde spanning, naar uit.

(Saar Van Olmen)

Je kan de Borealis Busters ook volgen via hun instagrampagina @borealisbusters.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio