Zaakvoerster Charlotte De Graef en Dorien Mampaey in de nieuwe koffiebar ’t Salon in de Zakstraat. 

Zaakvoerster Charlotte De Graef en Dorien Mampaey in de nieuwe koffiebar ’t Salon in de Zakstraat. © Patrick De Roo

Bakkersdochter Charlotte De Graef opent koffiebar ’t Salon in hartje Mechelen

Mechelen, Sint-Katelijne-Waver -

In de Zakstraat in het centrum van Mechelen opende deze week koffiebar ’t Salon. Uitbaatster Charlotte De Graef droomde al lang van een eigen zaak en twijfelde niet toen de vorige eigenaar een overnemer zocht. “Als bakkersdochter is het leuk om de familietraditie op deze manier toch een beetje verder te kunnen zetten.”

Stijn Van de Sande

De koffiebar in de Zakstraat, net achter het stadhuis in Mechelen, werd in augustus 2020 overgenomen door Eddy Nagels. De coronacrisis zorgde er echter voor dat hij er een tijdje geleden mee ophield. “Ik ken Eddy persoonlijk en toen ik hoorde dat hij op zoek was naar een overnemer, heb ik niet getwijfeld”, zegt Charlotte De Graef (31). “Het was mijn droom om ooit mijn eigen koffiebar te hebben. Met ’t Salon komt die droom nu uit.”

Ervaring in de horeca heeft Charlotte niet. “Maar mijn ouders hebben al jarenlang een bakkerij in Sint-Katelijne-Waver”, zegt ze. “Ik heb daar altijd gewerkt en ben het dus gewend om met klanten om te gaan. Ik ben me ervan bewust dat ik nog veel moet leren, maar ik sta te springen om de mensen zo goed mogelijk te bedienen. De voorbije dagen kwamen er al heel wat klanten van de bakkerij langs. Zij wensten me veel succes. Het is leuk om zo aan een nieuw hoofdstuk te beginnen.”

Nu Charlotte haar eigen zaak heeft, verkleint de kans dat ze ooit de bakkerij van haar ouders overneemt. “Mijn ouders zijn nog niet meteen van plan om te stoppen, maar binnen enkele jaren kunnen ze wel met pensioen. Via ’t Salon kan ik de familietraditie toch nog een stukje voortzetten, want we verkopen hier onder meer taart uit de bakkerij. Ook de andere producten probeer ik zo veel mogelijk zelf te maken of ik werk ervoor samen met lokale partners.”

Afternoon tea

Behalve koffie en taart biedt ’t Salon ook afternoon tea aan. “We zijn één van de enige zaken in Mechelen die dat doen”, zegt Charlotte. “Ik ben er nochtans van overtuigd dat het kan werken. Zeker in een gezellige en kleinschalige setting. De ligging is op dat vlak perfect. We liggen vlak bij de Grote Markt en de winkelstraten, maar niet midden in de drukte. En toch is er genoeg passage. Iedereen is dan ook meer dan welkom om eens binnen te springen voor een warme koffie. Zeker nu het buiten zo koud is.”

’t Salon is open van dinsdag tot en met zaterdag. Tijdens weekdagen is dat van 9u tot 17u en op zaterdag van 7u tot 17u. “Toen ik met enkele marktkramers sprak, merkte ik dat er nood was aan een zaak waar je ’s morgens vroeg al terecht kan voor een koffie. Daarom heb ik er voor gekozen om op zaterdag, wanneer de wekelijkse markt plaatsvindt, extra vroeg te openen.”

MEER OVER

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio