Schepen Antonio staat op het bedrijventerrein waarlangs vanaf deze week het doorgaand verkeer moet. © jw

Belangrijke werken aan oostelijke dorpspoort Terhagen gaan van start

Terhagen -

De werken aan de reeds lang aangekondigde rotonde en eco-corridor aan de Nieuwstraat in Terhagen gaan deze week donderdag van start. Nog voor het bouwverlof moeten de eerste twee fases afgerond zijn.

 

Reeds in 2013 werd het idee geopperd om ook aan de oostkant van Terhagen (Rumst) een rond punt aan te leggen. Deze rotonde in de Nieuwstraat geldt als dorpspoort tot deze deelgemeente en zal ook als keerlus dienen voor het vrachtverkeer dat van en naar de E19 rijdt.

In de loop van de administratieve afwerking van het dossier werden bijkomende opportuniteiten aan het dossier toegevoegd. De constructie bleek immers ideaal om eronder een eco-tunnel aan te leggen die de fauna tussen de Rupel en het achterliggende kleiontginningsgebied met elkaar zou verbinden.

“Op deze grens tussen het industriegebied en het woongebied komt een watertunnel die de Nieuwstraat kruist en waterdieren zoals de otter makkelijk toegang tot het hinterland biedt”, zegt schepen van Openbare Werken Geert Antonio (N-VA). “Het maakt dat we van de hogere overheid ook extra subsidies kunnen bekomen.”

Aan het project hangt een prijskaartje van 3 miljoen euro waarvan de gemeente uiteindelijk zelf maar 600.000 euro zal moeten ophoesten. De rest wordt betaald door Vlaanderen en het Agentschap Natuur en Bos (ANB). De voorbereidende nutswerken zijn ondertussen achter de rug.

Variërende omleidingen

Deze week donderdag wordt over het bedrijventerrein van het steenbakkerij Heylen, nu Wienerberger, een tijdelijke omleidingsweg aangelegd om in een eerste fase de verbinding tussen het Rumstse en Terhaagse dorpscentrum te garanderen.

In een tweede fase vanaf mei zal het kruispunt Nieuwstraat-Crequilei worden aangepakt. Tot aan het bouwverlof zal het verkeer dan wel moeten omrijden via de andere Rumstse deelgemeente Reet.

Na het bouwverlof starten de volgende fases in de aansluitende Crequilei en Schransstraat.  (jw)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners