Een wolf-lookalike in Balen begin december. 

Een wolf-lookalike in Balen begin december. © rr

Of het nu een hond is of een wolf: Welkom Wolf roept op om alles te melden

Balen -

De afgelopen dagen verschenen er via sociale media meerdere berichten van wolfwaarnemingen in Balen. Vaak gaat het om lookalikes, honden die voor leken moeilijk te onderscheiden zijn van een wolf. “Ook deze meldingen zijn bij ons welkom omdat we zo de echte van de ‘valse’ meldingen kunnen onderscheiden”, zegt Jan Loos van het meldpunt Welkom Wolf.

Na de doortocht van een wolf vorige week in Mol-Rauw en Balen circuleerden de afgelopen dagen bijkomende berichten over dat er ergens in Balen een wolf is gespot. In veel gevallen gaat het niet om een echte wolf, maar om een lookalike zoals een wolfhond of andere hondensoorten die op een wolf gelijken.

“Voor een leek is het echt niet eenvoudig om dergelijke lookalikes te onderscheiden van echte wolven. Vaak zien ze het dier maar heel even of onvolledig, en dan wordt er al snel een wolf van gemaakt”, zegt Jan Loos van Welkom Wolf. Toch roept hij iedereen op om die waarnemingen ook aan het meldpunt van Welkom Wolf te melden.

“We nemen elke waarneming ernstig, ook de onzekere”, vertelt hij. “Het is voor ons even belangrijk om de lookalikes te weten wonen als de echte wolvenwaarnemingen door te krijgen. Alleen zo kunnen we de echte van de ‘valse’ blijven scheiden. In augustus en december hebben we bijvoorbeeld verschillende wolvenmeldingen ontvangen waarbij het uiteindelijk om een hond blijkt te gaan. Wolfhonden zijn bovendien meesters in het ontsnappen en trekken er graag ’s nachts op uit. Het is dan ook begrijpelijk dat mensen dan denken dat ze een wolf hebben gezien. Dat gebeurde onlangs ook in het Limburgse Meeuwen, dat midden in het leefgebied van de Limburgse wolven ligt. En in augustus en december hebben we ook nog soortgelijke meldingen in Balen binnengekregen. Telkens ging het uiteindelijk om een wolfhond of een andere lookalike.”

Deze lookalike werd in augustus gespot.

Deze lookalike werd in augustus gespot. © RR

Uiteraard blijven echte wolvenwaarnemingen in Balen tot de mogelijkheden behoren. “Er zijn in ieder geval al wolven in onder meer Schoorheide, Scheps en Olmen gezien. Enkele maanden geleden zijn er ook in Olmen verschillende schapen door een wolf gedood en ik twijfel er niet aan dat een wolf vorige week vrijdag verantwoordelijk is voor de dode schapen in de Rothsveldweg. Maar om wolvenwaarnemingen in kaart te kunnen brengen, is elke melding welkom. Het liefst met een foto uiteraard. Zo kunnen we ook snel uitsluitsel geven of het al dan niet om een wolf gaat”, zegt Jan Loos nog.

Het Meldpunt Welkom Wolf is bereikbaar via 0495-32 53 30 en wolven@landschapvzw.be.

Hoe zie je het verschil tussen een wolf en een wolfhond?

Voor leken zijn wolven en wolfhonden vaak moeilijk van elkaar te onderscheiden, maar volgens Jan Loos zijn er wel enkele details waar je op kan letten. “De kleur van de vacht is al een belangrijk detail”, zegt hij. “Zo heeft een wolf minstens drie kleuren die mooi in elkaar overgaan, terwijl een wolfhond doorgaans één hoofdkleur van vacht heeft en lapjes in een andere kleur. Vaak gaan die kleuren ook niet zo mooi in elkaar over. Aan de oren kan je het ook zien. Een wolfhond heeft spitse rechtopstaande oren zoals een Duitse herder. De oren van een wolf zijn meer driehoekvormig. Maar ik snap goed dat je niet op die details gaat letten wanneer je plots oog in oog komt met zo’n dier. Daarom is het belangrijk om als het mogelijk is een foto te maken van het dier en die ook meestuurt wanneer je de melding doet.”

MEER OVER

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio