Buren van het nieuwe bos kwamen helpen.  

Buren van het nieuwe bos kwamen helpen.  © evdw

Buren en jongeren laten Elsenbos groeien met 7000 bomen en struiken

Stabroek -

Het Agentschap Natuur en Bos kocht enkele jaren geleden de oude voetbalvelden van FC Polderster. Samen met de leerlingen van PITO en buren plantte het ANB er deze week 7000 bomen en struiken.

Winter- en zomereiken, Noorse esdoorns, haagbeuken, winterlinden, Europese vogelkers, lijsterbes, taxus … het zijn maar voorbeelden van wat de leerlingen van het PITO, vrijwilligers en buren deze week kwamen planten op de velden van de voormalige voetbalclub Polderster.

Boswachter John Otten: “Voor twee jaar kregen we de kans om de gronden aan te kopen. Met zijn 2,8 hectare meteen een mooie aanwinst om het Elsenbos te laten groeien. Sedert die aankoop is er al heel wat werk geleverd. De oude kantine en kleedkamers zijn afgebroken en we zorgden ervoor dat op die grond granen en bloemen groeiden. Dat was niet enkel om de grond luchtiger te maken, maar het zorgde ook voor een mooi uitzicht.”

Ook leerlingen van het PITO plantten bomen.

Ook leerlingen van het PITO plantten bomen. © rr

“De bomen en struiken planten we aan van oost naar west. Om de 40 meter komt er een rij ratelpopulieren. Dat is een boomsoort die erg vlug groeit. Omdat we nu rekening moeten houden met veel warmere zomers, is het de schaduw van die populieren die de minder vlug groeiende boomsoorten voorziet van de nodige en bescherming tegen de zon. Na ongeveer dertig jaar worden die populieren gekapt en wordt het hout verkocht. Wanneer die populieren weg zijn, hebben we een ruimte van ongeveer vier meter. Zo kunnen onze machines gemakkelijk door het nieuwe bos rijden om alles te onderhouden”, legt boswachter Otten nog uit.

“Vlaams minister Demir (N-VA) wil er de komende jaren in totaal vierduizend hectare extra bos bij. Het ANB neemt een kwart voor zijn rekening. In de aanpalende Waterstraat hebben we nog één hectare waar we bos van gaan maken. We kijken ook altijd uit of er nog gronden te koop komen”, geeft John Otten nog mee.

Boswachter Otten leert het gemeentebestuur hoe een

Boswachter Otten leert het gemeentebestuur hoe een © evdw

Het waren niet alleen de leerlingen van PITO die bomen kwamen planten. Ook burgemeester en schepenen waren van de partij. Verschillende buren van het Elsenbos staken ook een handje toe. Onder hen Eva Michielsen en haar kinderen Mats (9) en Lenn (7). “Wij wonen aan de rand van het bos en daarom komen we helpen”, zegt de negenjarige Mats. Ook Sven Van Herck en zijn zesjarige dochter Charlien waren van de partij. “Het is alsof we hier ons eigen bos komen planten, want ook wij wonen aan de rand van het Elsenbos. Vroeger werd hier gevoetbald. Dat was wel leuk, maar een bos achter je huis hebben is natuurlijk veel spannender”, vinden Charlien en haar vader.

Erik Vandewalle

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio