Marijke Verachtert poseert fier met ‘Losgescheurd’, terwijl ze al aan een volgend boek werkt 

Marijke Verachtert poseert fier met ‘Losgescheurd’, terwijl ze al aan een volgend boek werkt © AF

Meerhoutse opvoedster put uit eigen ervaringen voor debuutroman ‘Losgescheurd’

Meerhout -

Marijke Verachtert oogst veel lof voor haar debuutroman ‘Losgescheurd’. De Meerhoutse werkt als opvoedster in gemeenschapsinstelling De Kempen, Campus De Markt in Mol. Haar werkervaring verwerkte ze in een aangrijpend jeugdboek. “Het is een trieste verhaallijn, maar gelukkig ook met een vleugje humor.”

Annelies Frederickx

Voor haar debuutroman putte Marijke Verachtert uit haar eigen ervaringen. “Mijn hoofdpersonage Pedro is een jongen die uit een penibele gezinssituatie komt”, vertelt de Meerhoutse auteur. “Zijn moeder verkoopt zichzelf aan mannen, zijn vader is alcoholverslaafd. Na een uit de hand gelopen caféruzie belandt Pedro in een instelling. Hij is eerst heel boos, maar vindt dan een lotgenoot, een niet-begeleide minderjarige. Dankzij hun gezamenlijke interesse voor rapmuziek leren ze elkaar kennen en worden ze vrienden. Ze willen hun droom waarmaken en beroemd worden, maar hun pad loopt niet over rozen.”

Vooroordelen

‘Losgescheurd’ is geschreven voor jongeren, maar wordt duidelijk ook gesmaakt door volwassenen. “Ik krijg inderdaad erg positieve reacties”, gaat Marijke Verachtert verder. “Het boek is meeslepend en vlot leesbaar, maar tegelijk ook rauw. De lezer krijgt een beeld van wat er zoal leeft in een instelling. Ik wil met mijn roman de beeldvorming bijstellen, want er bestaan veel stigma’s en vooroordelen over jeugddelinquenten of geplaatste jongeren. Hopelijk kan dit thema via mijn boek aangebracht worden op scholen of in jeugdverenigingen. De cover van het boek is trouwens gemaakt door de jongeren uit Mol. Zij maakten het ontwerp en hebben de uitwerking verwezenlijkt in jeugdhuis Tydeeh. De opbrengst van het boek gaat ook naar een graffitiproject van Bijzondere Jeugdzorg.”

Schrijfcursus

De Meerhoutse auteur heeft de smaak duidelijk te pakken. “Ik volg al enkele jaren een schrijfcursus in Hasselt. Voor een kortverhaal moest ik een thema kiezen. Ik wilde uit eigen ervaringen putten, omdat ik al jaren werkzaam ben in de sociale sector. Dat kortverhaal heb ik uiteindelijk verder uitgewerkt met alle verhalen die nog in mijn geheugen zaten en zo is ‘Losgescheurd’ dus ontstaan. Ik heb de smaak nu wel echt te pakken, want ondertussen startte ik al met het schrijven van een tweede boek, dat wel volledig los staat van mijn debuutroman.”

‘Losgescheurd’ is uitgegeven door Boekscout, telt 194 pagina’s en kost 20,50 euro.

www.boekscout.nl

MEER OVER

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio