Met kerk erbij groeit Predikheren vanaf 2024 meer dan ooit uit tot culturele hotspot

Mechelen -

Theater-, muziek- en dansvoorstellingen, exposities of bedrijfsevenementen. Vanaf 2024 kunnen ze allemaal plaatsvinden in de gerestaureerde zeventiende-eeuwse kerk van Het Predikheren in Mechelen. Met de nieuwe multifunctionele ruimte erbij groeit de bibliotheek meer dan ooit uit tot een van dé culturele hotspots in de stad. Er is een investering van 6,7 miljoen euro mee gemoeid.

Sven Van Haezendonck

Met steun van de Vlaamse overheid investeert Mechelen momenteel 3,2 miljoen in de restauratie van de kerk in de Goswin de Stassartstraat. Naar de inrichting van het voormalige gebedshuis tot multifunctionele ruimte gaat nog eens 3,5 miljoen euro. Daarvan komt opnieuw twee miljoen van Vlaanderen die minister-president Jan Jambon (N-VA) vrijmaakt.

LEES OOK. Vlaamse miljoenen stromen naar Predikheren en cultuursite in Mechelen

Jambon, bevoegd voor cultuur, was woensdag te gast in Dijlestad. “Qua investeringen in cultuur beleven we ons gouden decennium. Hiermee zetten we Mechelen als cultuurstad op de kaart”, zegt Björn Siffer (Vld-Groen-m+), schepen van Cultuur. In de zomer van 2019 opende in het aanpalende klooster al de nieuwe bibliotheek.

Minister-president Jambon in het gezelschap van schepen Björn Siffer, minister Bart Somers en waarnemend burgemeester Alexander Vandersmissen. 

Minister-president Jambon in het gezelschap van schepen Björn Siffer, minister Bart Somers en waarnemend burgemeester Alexander Vandersmissen. ©  Patrick De Roo

De barokkerk stond decennialang te verkommeren. Nu is ze volop in restauratie. 

De barokkerk stond decennialang te verkommeren. Nu is ze volop in restauratie. ©  Dirk Vertommen

“Als we de bibliotheek tot een echte culturele hotspot willen uitbouwen, hebben we eigenlijk meer ruimte nodig. De zalen in het klooster zijn al snel te klein”, vertelt Heidi De Nijn, departementshoofd Cultuur bij de stad. De barokkerk bleek daarvoor een geschikte locatie, want die had aanvankelijk nog geen bestemming.

Mobiele tribune

“Van de kerk willen we een ruimte maken voor eerder kleinschalige voorstellingen. Dat kunnen theater- en muziekvoorstellingen zijn, maar ook lezingen”, vertelt schepen Siffer. Vanaf 2024 komen bezoekers de kerk binnen via een tribune. “Die mobiele tribune kunnen we wegnemen, zodat we het gebouw multifunctioneel kunnen gebruiken, bijvoorbeeld voor tentoonstellingen en bedrijfsevenementen.”

De mobiele tribune in de kerk. 

De mobiele tribune in de kerk. ©  Luuk Kramer/KSA

De kasseien die in de kerk liggen, worden behouden. “Maar dan in afgezaagde versie. In het koor leggen we een houten vloer die geschikt is voor dansvoorstellingen. Zo’n plek missen we vandaag nog in onze stad”, legt Björn Siffer uit.

Mezzanine met boeken

Links en rechts van de middenbeuk verrijst een nieuwe tussenverdieping, een mezzanine. “Die wordt echt prachtig. Je zal hier naar een voorstelling kunnen kijken of een receptie meemaken. Hier breiden we ook de capaciteit van onze bibliotheek nog uit.”

In de zijbeuken komt er plek voor gesloten boxen met een magazijn voor boeken. “De boeken die we het meest uit het grote magazijn in Depot Rato in Muizen moeten halen, komen hier te staan. Daardoor willen wij het aantal verhuisbewegingen verminderen”, zegt de cultuurschepen.

Op de mezzanine links en rechts is er extra plek voor de collectie boeken van de bibliotheek..

Op de mezzanine links en rechts is er extra plek voor de collectie boeken van de bibliotheek..©  Luuk Kramer/KSA

MEER OVER Blikvangers Mechelen

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio