©  Nattida-Jayne Kanyachalao

Prettig gestoorde Kamiel De Bruyne kleeft wekelijks nieuw Nutteloos Bord op gevel in Antwerpen

In Hoogstraten, Ninove en Ieper hangen er al bordjes van zijn signatuur. Daar komen nu ook Antwerpen en de districten bij. Dankzij ons weekendmagazine citta en Gazet van Antwerpen zal creatieve duizendpoot Kamiel De Bruyne (29) wekelijks een nieuw Nutteloos Bordje plaatsen in het straatbeeld. “Ik laat me inspireren door de eigenaars en locaties waar de bordjes terechtkomen”, zegt hij. “Maar soms komt het bordje volledig uit mijn fantasie en slaat het eigenlijk nergens op.”

Vanaf 29 januari volgt citta elke week Kamiel De Bruyne, terwijl hij een nieuw bordje op een Antwerpse gevel kleeft. Wil jij ook zo’n bordje aan je gevel? Stuur dan hier je ideale plek in: OPROEP. De ideale plek voor de Nutteloze Borden van Kamiel De Bruyne

Meer info: www.nuttelozeborden.be, volg #nuttelozeborden op Instagram of TikTok

Citta krijgt een primeur: samen met Kamiel zullen we de eerste Nutteloze Bordjes aan de gevels in ’t Stad hangen. Of aan een schip, want voor onze eerste locatie hebben we afgesproken bij woonboot Léon in het Houtdok-Zuidkaai. “Enkele maanden geleden had ik een oproep op mijn sociale media gelanceerd naar Antwerpse eigenaars die graag een bordje aan hun gevel wilden. Ook Jelle Michiels had daarop gereageerd. Omdat het zo’n unieke locatie is, wilde ik hier zeker iets mee doen”, vertelt Kamiel ons onderweg.

Een ‘deurbel’ vinden we niet direct en dus belt Kamiel de eigenares even op om onze komst aan te kondigen. Enthousiast komt de Mechelse met haar partner Harald Drewello de kajuit uitgelopen. “Is het zover?”, vraagt ze. “Fantastisch!”

 

Terwijl Kamiel even bekijkt waar hij zijn Nutteloos Bordje zal hangen, vertelt Jelle ons dat ze sinds deze zomer met hun boot in dit dok liggen. “We hebben deze boot een jaar geleden gekocht en lieten hem ombouwen tot woonboot. Harald is schipperszoon. Het was altijd zijn droom om in een boot te wonen.”

Kamiel moest hier niet lang zoeken om een tekst te bedenken. ‘Ter herinnering aan Marc. Beste vriend van Jan, Piet, Joris en Korneel. Wilde te kaap’ren varen, maar had niet voldoende baardgroei.’ De tekst tovert meteen een glimlach op het gezicht van het koppel. “Of we een Marc kennen? Ja hoor, een van mijn ooms heet Marc. Dat wordt een geestig moment wanneer die eens langskomt”, lacht Jelle. De vrouw volgt Kamiel op Instagram. “Ook mijn zoon kent hem, van TikTok. We zijn grote fans.”

Intussen heeft Kamiel een geschikt plekje gevonden: op de brug aan stuurboordzijde. In zijn rugzak heeft hij zijn belangrijkste wapen zitten: een Tec7-lijmpistool. “Toen ik net bezig was, heb ik dat van de producent ontvangen. Ik ben dus een lijmfluencer, zeg maar”, glimlacht hij. Met veel oog voor detail en een waterpas in de hand krijgt het bordje zijn definitieve plek. “Hoewel het geen in het oog springende plek is, zullen onze familie en vrienden zich toch verwonderen wanneer ze het schip opkomen. En wie weet, wanneer het ooit deel uitmaakt van een wandeling, kunnen veel mensen deze buurt eens ontdekken”, zegt Harald.

 

 ©  Nattida-Jayne Kanyachalao

Lidmaatschap van vereniging

Onderweg naar onze tweede locatie vertelt Kamiel hoe hij op het idee is gekomen. “Ik hou van street-art, maar ben zelf te bang om illegaal graffiti in de stad te gaan spuiten. Ik wou hetzelfde doen, maar met woorden. En zo kwam ik tijdens een wandeling in de lockdown op het idee om bordjes met teksten te maken. Op mijn eerste bordje – in het Jubelpark in Brussel – zette ik de volgende tekst: ‘Dit bordje werd geschonken door de Nationale Vereniging Voor Nutteloze Borden’. Waarop mijn lief me aanraadde om echt zo’n vereniging op te starten. Zo geschiedde. Intussen tellen we 250 leden.”

De eerste bordjes ging Kamiel her en der op het openbaar domein hangen. Tot iemand plots het idee had om er een wandelroute aan te koppelen. “Ik deed een oproep op sociale media aan mensen die bij gemeenten werkten en kreeg meteen reactie van iemand uit Ninove. Die stad wilde samenwerken om een route uit te stippelen. Net als Hoogstraten en Ieper, waar de schepenen van Toerisme direct enthousiast waren. En een tijd geleden kreeg ik van Gazet van Antwerpen het aanbod om bordjes in ’t Stad te hangen. Vanaf volgende week zal je elk bordje in primeur kunnen ontdekken in citta.”

“Ik hou van streetart, maar ben zelf te bang om illegaal graffiti in de stad te gaan spuiten. Ik wou hetzelfde doen, maar met woorden”

Kamiel De Buyne

In Antwerpen komt er voorlopig geen wandeling op basis van de Nutteloze Borden. “Maar wat niet is, kan nog komen”, zegt Kamiel. “In die andere steden ging het om een samenwerking met het stadsbestuur. Ik heb de vraag aan het Antwerpse stadsbestuur wel gesteld, maar ik moest me door een administratieve mallemolen worstelen om toestemming te krijgen om de bordjes op publiek domein te hangen. Dat werd te ingewikkeld. Daarom ga ik ze in Antwerpen alleen achterlaten op particuliere gevels, waarbij ik toestemming van de eigenaars vraag.”

Het wordt voor Kamiel een project in zijn thuisstad. Hoewel hij afkomstig is van het Oost-Vlaamse Landegem en lang in Brussel vertoefde, woont hij sinds september in Borgerhout. “Ik ben de liefde gevolgd”, glundert hij. Een sticker op de achterzijde van zijn gsm verraadt dat die liefde geen onbekende is. Zijn wederhelft is Karen François, de Antwerpse creatieve madam die bekend is van haar droge humor en speelse quotes als ‘’k Had er zelf ook meer van verwacht’ en ‘Ik wil naar huis’. “Ja, we hebben elkaar wel gevonden”, lacht Kamiel. “En we brainstormen natuurlijk weleens samen. Maar voor alle duidelijkheid: dit blijft een hobbyproject. Om mijn brood te verdienen, heb ik met Wannes Deleu het bureau Send in the Clowns opgericht waarmee ik televisieformats bedenk.” Kamiel won in 2017 een Emmy Award voor Sorry voor alles, een tv-programma dat twee seizoenen op Eén is uitgezonden.

Wiskundige

 

 ©  Nattida-Jayne Kanyachalao

Het tweede huis waar Kamiel vandaag een bordje ophangt, ligt in de Molenstraat. De eigenaar had Kamiel gecontacteerd via Twitter. Het lijkt geen sinecure om telkens opnieuw creatief uit de hoek te komen, maar Kamiel draait er zijn hand niet voor om. “Niet alle zevenhonderd bordjes zijn verschillend. Toch probeer ik mezelf altijd uit te dagen om er nieuwe te verzinnen. Ik haal bijvoorbeeld inspiratie bij de persoon die in het huis woont of bij de plek waar het bordje komt”, legt hij uit. “Zo maak ik graag een parodie op die standaardbordjes van ‘Hier woonde ooit …’. Zo hangt er in Hoogstraten een bordje ‘In dit huis woont Barack Obama, 44ste president van de Verenigde Staten, van 2009 tot 2017 zeker niet.’ Of aan een bioscoop mocht ik een bordje hangen met ‘Back to the Future fandag: afspraak op deze plaats vorige week woensdag’.”

Bij dit huis kleeft Kamiel het bordje ‘Tussen 1975 en 1982 woonde hier 16 jaar iemand die niet goed kon tellen’ op de gevel. Hilarisch, zeker nu we horen dat de eigenaar een wiskundige is. “Dat is puur toeval. Ik wist dat niet op voorhand”, glimlacht Kamiel die vooral tijdens het wandelen op ideeën komt. “Dan neem ik onderweg foto’s van opvallende dingen, zoals putten, kleine spleten of borden. Of soms vraag ik aan de leden van de vereniging om iets grappigs te verzinnen.”

Of de mensen de vereniging en de bordjes echt al kennen? “Sommigen wel via mijn sociale media, voor anderen zal het de eerste keer zijn dat ze zo’n bordje zien. Sommigen lopen er achteloos voorbij, anderen blijven er even bij stilstaan. Het belangrijkste is dat ik een glimlach op mensen hun gezicht kan toveren”, zegt Kamiel.

 

 ©  Nattida-Jayne Kanyachalao

Parkeerprobleem in Borgerhout

Tot slot rijden we naar Borgerhout, waar Kamiel een bordje zal kleven onderaan de gevel van een woning in de Appelstraat. Hier is het de dochter des huizes die de bestelling deed. Wanneer we aanbellen, komt Nele Vandenberghe de deur opendoen. “Wat fijn dat het bordje er eindelijk is”, glundert de studente. Het bord verschilt een beetje van de andere twee die gegraveerd waren. Het is geprint en in kleur. Met zijn tekst kaart Kamiel de verkeersdruk in Borgerhout aan: ‘EVENAAR* Latitude 0°-0’-0’’. *Volgens Rudi die met zijn auto 2 parkeerplaatsen inneemt en denkt dat de evenaar door zijn gat loopt’.

“Ik kende Kamiel al van zijn pipi-kaka-mopjes die hij op wc-papier maakte op de trein van Gent naar Brussel en telkens liet liggen. Tijdens de lockdown kwam ik een van zijn bordjes tegen op een muurtje in het Rivierenhof. ‘Sinds 3 april 2021 bevind zich hier een dt-fout’ stond daarop. Toen hij een oproep deed naar locaties in Antwerpen om een bordje te kleven, twijfelde ik niet. Ik had zelfs al gereageerd voor ik het aan mijn ouders had gevraagd”, lacht Nele.

Haar ouders zagen zo’n bordje tegen de gevel wel zitten, want papa en Nele bleken al verwoede plakkers te zijn. Tegen een afvoerbuis aan de gevel kleven ze geregeld stickers die ze in de stad tegenkomen. Zelfs de ‘Zeddis kalm’-quote van Kamiels vriendin Karen François hangt erbij. Het bordje van Kamiel is nu ongetwijfeld het topstuk van de collectie, hoewel de eigenaars zelf geen auto hebben. “Dat geeft niet. Het verkeersprobleem in Borgerhout is groot genoeg om het aan te kaarten. Onze buren zullen er blij mee zijn.”

 

 ©  Nattida-Jayne Kanyachalao

 

 ©  Nattida-Jayne Kanyachalao

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio