De klassen van het Heilig Graf blijven leeg tot eind volgende week. 

De klassen van het Heilig Graf blijven leeg tot eind volgende week. © Bert De Deken 

Heilig Graf schakelt over naar afstandsonderwijs

Turnhout -

De tweede en derde graad van het Heilig Graf in Turnhout schakelt tot eind volgende week over naar afstandsonderwijs. Ook andere scholen zien het aantal quarantaines en besmettingen snel toenemen.

Guy Van Nieuwenhuysen

Geen leerlingen in de campussen Patersstraat en Klinkstraat van het Heilig Graf, waar de tweede en derde graad van de school zijn gevestigd. “We schakelen over op afstandsonderwijs tot volgende week vrijdag”, zegt Sarah Lauwerysen. “De Apostoliekenstraat, waar de eerste graad zit, blijft wel open. Daar is het aantal besmettingen en quarantaines beperkter.”

Zowel bij de leerlingen als bij de leerkrachten stijgt het aantal besmettingen en quarantaines. “Voor leerkrachten is het bovendien heel vervelend om voor de klas te staan als de helft van die klas thuiszit.”

Lessen streamen

De lessen in de school hernemen op 1 februari. “Maar we volgen de situatie nauwgezet op”, zegt Sarah Lauwerysen. Dat doen ook de andere scholen in Turnhout. “We monitoren elke dag en we merken dat het aantal afwezigheden wel erg snel stijgt. We zijn nog maar anderhalve week weer bezig”, merkt Wesley Wouters, directeur van Talentenschool Turnhout, op. “We proberen dat in beide vestigingen op te vangen door sommige klassen vroeger naar huis te laten gaan of later naar school te laten komen. We hebben ook geïnvesteerd in materiaal om lessen te streamen voor leerlingen die thuis zijn. Het is niet evident om dit allemaal gebolwerkt te krijgen. Daarom kijken we uit naar wat het overlegcomité vrijdag beslist.”

Ook de directie van Campos kijkt uit naar nieuws van de regering. “Op dit ogenblik volgen we op wat de wet ons voorschrijft”, zegt adjunct-directeur Linda Verheyen. “Daardoor is een tiental klassen op dit ogenblik overgeschakeld op afstandsonderwijs. Morgen kan dat alweer anders zijn. Het regent telefoontjes, maar meestal gaat het om leerlingen die niet ziek zijn, maar wel in quarantaine moeten blijven. Leerlingen vertrekken met tegenzin naar huis. Zij zouden liever op school blijven als ze niet ziek zijn.”

Over hoogtepunt heen?

In het technisch- en beroepsonderwijs is afstandsonderwijs niet evident. “In onze HT²O-school is het aantal besmettingen op dit ogenblik laag”, prijst directeur Jan Roels zich gelukkig. “In PT²O zitten op dit moment vier groepen thuis. Gelukkig is slechts één leerkracht afwezig. We beoordelen de toestand klas per klas, want praktijklessen kan je moeilijk op afstand organiseren.”

In het Sint-Pietersinstituut zijn alle leerkrachten nog aan het werk, maar ongeveer een kwart van de leerlingen zit thuis. “Op dit ogenblik volgen acht klassen, of 187 leerlingen, afstandsonderwijs”, zegt directrice Greet Desair. “Er zijn een aantal clusterbesmettingen, maar het is niet zo dat bepaalde jaren meer of minder zijn getroffen. Daarom is een algemene maatregel bij ons niet aan de orde, maar we bekijken het dag per dag. Donderdag, vrijdag en maandag merkten we een sterke stijging van het aantal afwezigen, maar we hebben het gevoel dat dit nu wat afvlakt. Laat ons hopen dat we het hoogtepunt al achter de rug hebben.”

MEER OVER

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio