Stadsdichter Liesbeth Aerts schrijft een weesgedicht op een adoptieraam in de Beekstraat. 

Stadsdichter Liesbeth Aerts schrijft een weesgedicht op een adoptieraam in de Beekstraat. ©  RR

Weesgedichten vinden een adoptieraam

Turnhout -

Op honderd Turnhoutse ramen worden deze en volgende week gedichten geschreven. De bewoners van die woningen adopteerden een weesgedicht in de aanloop naar de Week van de Poëzie.

Guy Van Nieuwenhuysen

Weesgedichten ontstonden in de bibliotheek van Aalst, in de lockdown van vorig jaar. Het initiatief kende zo veel succes dat zes andere stedelijke bibliotheken in Vlaanderen op de kar sprongen, net als een groot deel van de bibliotheken in het Waasland.

“Daarom vind je nu ook in Hasselt, Oostende, Kortrijk, Mechelen, Brugge en Turnhout weesgedichten”, vertelt Kim Heylen. “Zowel nationaal bekende als lokale dichters werken eraan mee. Ze schrijven nieuwe weesgedichten, die de bibliotheken ter adoptie aanbieden. Op één voorwaarde: ze worden geschreven op ramen op de benedenverdieping, want weesgedichten zijn allergisch voor ladders.”

De adoptieprocedure startte op 20 december. Drie dagen later vonden alle honderd weesgedichten in Turnhout al een adoptieraam. “De bewoners konden zelf kiezen welk gedicht we in afwasbare inkt op hun raam schrijven. Sommige lokale dichters hielden zelfs rekening met de plaats waar het gedicht te lezen is. Zo schreef stadsdichter Liesbeth Aerts een gedicht over een leerkracht tegenover een school.”

“We doen dit met een doel”, zegt Kim Heylen. “We willen poëzie van haar saaie imago afhelpen en Turnhout overspoelen met gedichten. Dat lijkt ons aardig te lukken. De poëzieweek start op 27 januari. Tegen dan moeten alle weesgedichten in het straatbeeld te vinden zijn. Op de website van de bibliotheek kan je via Google Maps vinden waar ze geadopteerd zijn. Dinamo organiseert op 2 februari enkele weesgedichtenwandelingen langs een selectie van de gedichten, maar je kan uiteraard ook je eigen gedichtenwandeling uitstippelen.”

turnhout.bibliotheek.be/weesgedichten

MEER OVER

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio