De Antitankgracht in Brasschaat. 

De Antitankgracht in Brasschaat. © Jan Brys

Snoeiwerken moeten Antitankgracht een dichter groenscherm bezorgen

Brasschaat -

De Vlaamse Milieumaatschappij start op 21 januari met werken langsheen de Antitankgracht in de zone tussen de Mishagen en het natuurgebied De Uitlegger in Brasschaat.

De werken worden uitgevoerd volgens het “hakhoutbeheer met overstaanders”. De houdt in dat de bomen en struiken tot 10 à 20 cm boven de grond worden afgezaagd. Deze ingreep lijkt drastisch maar het zorgt er wel voor dat er later een dichter groenscherm ontstaat dan er nu is. Om de 20 meter blijft een boom staan. Door deze werkzaamheden komen er in het voorjaar nieuwe scheuten. Over enkele jaren zijn de resultaten al duidelijk merkbaar.

Hakhoutbeheer is een repetitief procedé. Dat betekent dat deze werkzaamheden om de 9 à 15 jaar worden herhaald. Op die manier krijgt de Antitankgracht meer licht, wat dan weer zeer belangrijk is voor het herstel van de waterplanten en de aanwezige insecten in de gracht.

Tijdens deze werkzaamheden is er tijdelijk hinder voor wandelaars en fietsers. Aan hen wordt gevraagd om de voorziene omleidingen te volgen. De Antitankgracht loopt van Oelegem tot Berendrecht en is 33 kilometer lang. De gracht werd aangelegd net voor Wereldoorlog II met als doel de Duitse tanks tegen te houden. Vandaag is het een verbinding tussen natuurgebieden en bossen en van groot belang voor de migratie van planten en dieren. (jbr)

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio