Onder meer de besmettingen in scholen dragen bij tot de groei van het coronacijfer, maar omikron zit intussen overal. 

Onder meer de besmettingen in scholen dragen bij tot de groei van het coronacijfer, maar omikron zit intussen overal. © AFP

Nooit zoveel Kempense coronabesmettingen in één dag tijd

Kempen -

De Kempense coronateller tikte woensdagochtend met 1.622 nieuwe besmettingen aan, een nieuw - triest - record voor onze regio. Ook de gemiddelde aangroei per week lijkt op een nieuwe piek af te stevenen.

Hans Otten

In de voorbije week kwamen er in ons arrondissement 7.751 nieuwe besmettingen bij, een gemiddelde van 1.107 per dag. Dat zijn er niet alleen 60% meer dan de 689 van een week geleden, het ziet ernaar uit dat de omikronvariant aan dit tempo over enkele dagen ook boven de piek van de vierde golf (gemiddeld 1.184 per dag) uit stuwt. Met 1.160 nieuwe positieve testen breekt het virus alleszins een nieuw dagrecord. De getallen lopen snel op, maar opvallend is dat de aangroei in vergelijking met de voorgaande week al sinds vorige vrijdag consistent rond 60% blijft hangen. De verspreiding versnelt niet, maar de vaart gaat er ook niet uit.

Turnhout kreeg er in één week tijd 838 besmettingen bij en is daarmee in zijn eentje goed voor bijna 11% van alle Kempense besmettingen. In Mol groeide de lijst met 762 besmettingen aan, in Geel met 541, in Westerlo met 478, in Balen met 476, in Herentals met 455 en in Kasterlee met 329. Arendonk, Baarle-Hertog, Grobbendonk, Kasterlee, Laakdal, Rijkevorsel en Vorselaar zagen het aantal positieve testen op weekbasis (ongeveer) verdubbelen, in Merksplas gaat het bijna om een verdrievoudiging.

De Kempen halen zo tijdens deze vijfde golf hun achterstand op de rest van het land wat in, al blijft dat nog relatief. Herenthout en Dessel voeren in de provincie Antwerpen de lijst aan met de hoogste besmettingsgraad van de lokale bevolking, maar dat is vooral een gevolg van een piekperiode twee weken geleden: deze week lijkt de situatie in beide gemeentes zich te normaliseren. In de rest van de provinciale top 20 komen enkel Retie (op plaats 11) en Mol (op 14) voor. De rest van de Kempense gemeentes zit eerder in de onderste regionen van de provinciale lijst.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio