Vorig jaar werden 88 reeën binnengebracht in het VOC. 

Vorig jaar werden 88 reeën binnengebracht in het VOC. © RR

7.300 vogels en wilde dieren vinden weg naar Vlaams Opvangcentrum Brasschaat-Kapellen

Kapellen, Brasschaat -

In het Vlaams Opvangcentrum Brasschaat-Kapellen kwamen vorig jaar 7.300 vogels en wilde dieren aan en dat is iets meer dan het jaar daarvoor.

Marcel Peeters van het VOC: “We werken nog aan de gedetailleerde cijfers, maar nu is al duidelijk dat er vorig jaar opnieuw meer dieren werden binnengebracht. Houtduiven werden het meest binnengebracht. We stellen vast dat houtduiven meer dan één keer per jaar een nest hebben. Dat kan zelfs oplopen tot drie nesten per jaar. Het is dan ook logisch dat die dieren meer worden binnengebracht.”

Ook de pandemie blijft een belangrijke rol spelen. “Mensen gaan vaker wandelen in de natuur en komen zo in aanraking met dieren. Vaak zijn ze van mening dat een dier hulp nodig heeft en dus brengen ze het naar ons. Als het over gewonden dieren gaat, is dat een goede reflex. Maar ondanks de goede bedoelingen, is het niet altijd nodig om gevonden dieren tot bij ons te brengen. Zo krijgen we jonge haasjes binnen. In tegenstelling tot konijnen, die in een hol worden geboren, worden hazen bovengronds geboren. Dat kan omdat ze behaard zijn. Jonge haasjes binnen brengen is dus geen goed idee.”

Er werden vorig jaar ook meer egels dan anders binnengebracht. “Dat heeft onder meer te maken met de egelziekte, een bacteriële aandoening. Dankzij medicatie en de samenwerking met de universiteit van Gent kunnen we op dit moment ongeveer 80% van de zieke egeltjes redden.” evdw

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio