© BFM

Brandende vrachtwagen op A12 richting Brussel: rijbaan urenlang dicht

Antwerpen -

Een brandende vrachtwagen op de A12 richting Brussel zorgde woensdagochtend voor heel wat verkeershinder. De vrachtwagen vervoerde kleine flesjes hydrogel, wat het blussen voor de brandweer bemoeilijkte. De volledige rijbaan was urenlang versperd. Om 13.30 uur werd de rijbaan richting Brussel terug vrijgegeven.

nelo

Het incident gebeurde woensdagochtend rond 4.30 uur op de verkeerswisselaar van de Antwerpse Ring met de A12 richting Brussel, vlak voor de Bevrijdingstunnel. Vermoedelijk had de vrachtwagen eerst een klapband gekregen, waardoor er brand ontstond onderaan de aanhanger van de vrachtwagen. De chauffeur bleef gelukkig ongedeerd.

Volgens onze informatie vervoerde de vrachtwagen kleine flesjes hydrogel - een soort alcohol gel. Dat maakte dat het vuur erg hardnekkig was en de brandweer moeite had om het geblust te krijgen. De volledige rijbaan richting Brussel werd daarom urenlang afgesloten. Het Vlaams Verkeerscentrum raadt chauffeurs die richting Brussel moesten aan om via de E19 te rijden. Ook richting Antwerpen waren enkele rijstroken een tijdlang versperd door extra tankwagens.

(Lees verder onder de foto’s.)


 

 © BFM


 

 © BFM

Watervoorziening

Het verkeer op de A12 moest worden omgeleid via de Vogelzanglaan, maar door een dreigend watertekort werd ook daar een rijstrook afgesloten voor het aansluiten van een autopomp. Het verkeer kon daar stapvoets over één rijbaan passeren, over de brandweerslangen.

“Op de snelweg zijn staan geen hydranten zoals in de gewone straten”, legt Marie De Clercq uit van Brandweer Zone Antwerpen. “Verschillende tankwagens, twee van Zone Antwerpen en twee van Zone Rivierenland, moesten hierdoor af en aanrijden om onze ploegen van genoeg water te voorzien. In zo één tankwagen kan 15.000 liter water.”

(Lees verder onder de foto.)


 

 © BFM

Rond iets voor 7 uur kreeg de brandweer het vuur onder controle. “Zowel de vrachtwagen als de lading stonden in brand, wat het extra moeilijk maakte om te blussen. De volledige lading moest uit de vrachtwagen worden gehaald om de wagen te kunnen takelen.” De brandweer heeft nog uren nageblust. Tegen 10 uur kon de vrachtwagen getakeld worden.

“De brand heeft ook het wegdek zwaar beschadigd. Momenteel zijn onze ploegen bezig met het reinigen ervan. Dit zal duren tot 13.30 uur, vanaf dan kan de volledige rijbaan richting Brussel weer worden vrijgegeven”, aldus De Clercq.


 

 ©  BFM


 

 © BFM


 

 © BFM

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio