© rtv

Vlaamse miljoenen stromen naar Predikheren en cultuursite in Mechelen

Mechelen -

De Vlaamse regering kende de jongste weken aan Mechelen zo’n zeven miljoen euro subsidies toe voor de realisatie van stadsvernieuwingsprojecten. Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) doet daar nu nog eens vier miljoen bovenop voor twee infrastructuurprojecten: een culturele hotspot in de kerk van Het Predikheren en de broodnodige uitbreiding van de cultuursite.

Sven Van Haezendonck

De restauratie van de voormalige Predikherenkerk in de Goswin de Stassartstraat is al een tijdje bezig. Vlaanderen kende daar eerder al een premie van 2,7 miljoen voor toe. Bijkomend maakt minister-president Jambon, bevoegd voor cultuur, nog eens twee miljoen vrij voor de inrichting van de kerk. In de periode 2023-2024 breidt Het Predikheren hier uit met een nieuwe culturele hotspot en extra ruimte voor de bibliotheek die in de zomer van 2019 in het klooster opende.

“Investeren in bijzondere nieuwe toonplek”

Het is de bedoeling om de monumentale kerkruimte zodanig in te richten dat er tegelijk verschillende culturele en socioculturele activiteiten kunnen plaatsvinden. Concerten bijvoorbeeld, maar ook lezingen. “In Vlaanderen mogen we trots zijn op ons erfgoed en onze rijke culturele traditie. In dit project in Mechelen komen beide samen: we investeren in een nieuwe culturele toonplek binnen de bijzondere uitstraling van deze barokke kerk”, zegt Vlaams minister-president Jambon.

In de kerk breidt Het Predikheren uit met een culturele hotspot en extra ruimte voor de bibliotheek. 

In de kerk breidt Het Predikheren uit met een culturele hotspot en extra ruimte voor de bibliotheek. © Joris Herregods

De regeringsleider verwacht dat het project bijdraagt tot een fantastische beleving voor de cultuurliefhebber. “Ik mag hopen dat het ook onze kunstenaars inspireert tot nieuwe prikkelende creaties die Mechelen en Vlaanderen als culturele hotspot nog meer op de kaart zet”, vertelt Jambon.

LEES OOK. Met kerk erbij groeit Predikheren vanaf 2024 meer dan ooit uit tot culturele hotspot

De middelen die de Vlaams minister-president vrijmaakt, passen binnen het relanceplan Vlaams Veerkracht. “Daarin maken we in totaal honderd miljoen vrij voor culturele infrastructuurprojecten, een enorme boost voor het cultuurbeleid in Vlaanderen”, zegt Jan Jambon. Samen met zijn collega Bart Somers (Open Vld), Vlaams minister van Binnenlands Bestuur, brengt hij vandaag een bezoek aan Het Predikheren.

Op de kaart als cultuurstad

Nadien trekken de regeringsleden nog naar de cultuursite in de schaduw van de Sint-Romboutstoren. Ook die breidt gevoelig uit, onder ander met een nieuw portaalgebouw. Daarnaast is er sprake van de al vele jaren beloofde modernisering van het auditorium. Minister-president Jambon maakt ook voor dat project twee miljoen euro vrij. “Meer dan ooit zetten we Mechelen hiermee op de kaart als cultuurstad”, zegt viceminister-president Bart Somers.

Het verouderde auditorium in het Cultuurcentrum. 

Het verouderde auditorium in het Cultuurcentrum. ©  Dirk Vertommen

Als titelvoerend burgemeester is hij ervan overtuigd dat deze investeringen voor zijn stad heel wat betekenen. “Ze geven een enorme impuls. Dat is goed nieuws voor het toerisme en onze middenstand, voor de buurten rondom Het Predikheren en het Cultuurcentrum en voor alle Mechelaars die nog meer cultuur kunnen opsnuiven”, legt Somers uit.

Somers benadrukt ook het belang van zulke investeringen. “De afgelopen twintig jaar heeft onze stad een metamorfose ondergaan. Investeringen in onze publieke ruimte hebben daar veel mee te maken.”

LEES OOK.

Nog meer Vlaams geld voor stadsvernieuwing in Mechelen: 2,4 miljoen voor Heihoek

Miljoenen Vlaamse steun voor stadsvernieuwing in Nekkerspoel

MEER OVER Blikvangers Mechelen

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio