©  AFP

Senegal en Guinee plaatsen zich voor achtste finales Africa Cup, Gabon gaat ook door en Comoren verrassen Ghana

Senegal en Guinee hebben zich dinsdag op de derde speeldag van de groepsfase in de Africa Cup geplaatst voor de achtste finales. Voor Senegal volstond een 0-0 gelijkspel tegen Malawi, Guinee verloor zelfs met 2-1 van Zimbabwe. Later op de avond plaatste ook Gabon zich voor de achtste finales waarvan Marokko al zeker was.

BelgaBron: BELGA

Knowledge Musona (ex-Oostende, Anderlecht en Eupen) zette Zimbabwe op voorsprong. Kudakwashe Mahachi verdubbelde net voor rust die voorsprong. Naby Keita maakte na de rust nog de aansluitingstreffer, maar verder dan dat kwam Guinee niet meer. In het slot mocht STVV-speler Mory Konaté nog enkele minuten invallen. In Malawi-Senegal werd er niet gescoord.

Senegal is zo winnaar van groep B met vijf punten. Guinee telt vier punten, eindigt als tweede, en stoot eveneens door. Ook Malawi heeft vier punten, maar verloor het onderlinge duel en moet vrede nemen met de derde plaats. De vier beste derdes stoten eveneens door, maar het is nog niet duidelijk of Malawi daarbij is. Zimbabwe eindigt met drie punten laatste.

Gabon gaat verder

Gabon plaatste zich na een 2-2 gelijkspel tegen Marokko voor de achtste finales. Marokko was al zeker van een plaats bij de laatste zestien.

Sofian Chakla (OHL) stond in de basis bij de Marokkanen, Selim Amallah (Standard) en Tarik Tissoudali (AA Gent) vielen in. Jim Allevinah (21’) bracht Gabon 1-0 voor, Sofiane Boufal (73’) maakte gelijk vanop de stip. Met een owngoal bracht Naif Aguerd (81’) Gabon opnieuw op voorsprong, maar Achraf Hakimi (84’) maakte nog 2-2. In dezelfde groep wonnen de Comoren met 2-3 van Ghana. Marokko is groepswinnaar met zeven punten, ook Gabon stoot met vijf punten door. De Comoren hebben drie punten en kunnen eventueel nog doorstoten met de beste derdes. Ghana is laatste met één puntje en is uitgeschakeld.

(belga)

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio