© TVO

Dorp in rouw na het overlijden van Dean (4): “Ik heb zelf kinderen, dit nieuws gaat door merg en been”

Verrebroek -

In Verrebroek bij Beveren-Waas, de thuishaven van Dean en zijn mama Elke, werd dinsdag een rouwregister geopend, waar inwoners hun steun konden komen betuigen aan de familie en vrienden van Dean. Velen kunnen het onmetelijke verdriet niet vatten.

Dieter Verschooren

De kleine Dean Verberckmoes woonde samen met zijn mama Elke in Verrebroek, een deelgemeente van Beveren-Waas. De plotse dood van de kleuter hult het hele dorp in diepe rouw. Niemand lijkt te vatten hoe dit drama kon gebeuren en vooral wat de vermoedelijke dader Dave De Kock bezielde. Om de tragedie een plaats te geven heeft burgemeester Marc Van de Vijver (CD&V) een rouwregister geopend in ontmoetingscentrum De Verre. Daar kan iedereen vrijblijvend een boodschap achterlaten die later aan de familie van het slachtoffer wordt overgedragen. “Het is met grote verslagenheid dat wij kennis hebben genomen van het nieuws dat het lichaam van Dean werd teruggevonden”, zegt burgemeester Van de Vijver. “In naam van het gemeentebestuur, maar ook in naam van onze gemeenschap, wil ik ons medeleven uitspreken tegenover de mama van Dean en de familie, vrienden en kennissen die zich geconfronteerd zien met een groot verlies. Daarom zullen we in deelgemeente Verrebroek de vlaggen halfstok te hangen.”

(Lees verder onder de video)

Beveren opent rouwregister voor overleden Dean uit Verrebroek. © TV Oost

Heel de dag verzamelden familie en vrienden van Dean en Elke aan hun huis om er bloemen en tekeningen neer te leggen. Iets verderop in OC De Verre komen verschillende mensen het rouwregister tekenen. Gina uit Vrasene is een van hen. “Ik heb zelf drie kinderen en het nieuws kwam erg hard binnen, het ging door merg en been”, vertelt ze aangeslagen. “Niet lang geleden is mijn zoon, die kampt met een mentale beperking, thuis gaan lopen en waren we hem vijf uur kwijt. Die uren lijken dan een eeuwigheid te duren, dus ik weet wat de moeder van Dean moet doorgemaakt hebben. Maar dat het verhaal zo’n tragisch einde kent, daar is niemand op voorbereid en is onmogelijk te vatten. Ik verschiet er echt van dat we anno 2022 nog iemand met zo’n achtergrond door de mazen van het net van justitie kunnen laten glippen. Er moet actie ondernomen worden om zulke tragedies te voorkomen. Het ondertekenen van dit rouwregister is daar een begin van.”

LEES OOK. Wake voor kleuter Dean (4) in Sint-Niklaas op initiatief van inwoonster

Ook lokale bekendheden, zoals ereschepen Peter Deckers, zijn erg geraakt door het drama en willen de familie een hart onder de riem steken. “Het is onbegrijpelijk hoe mensen tot zo’n getormenteerde daad komen”, aldus ereschepen Deckers. “Ons dorp leeft zeer sterk mee met de moeder die nu diep in de put wordt geduwd. Tegenwoordig leven veel mensen in angst, stress en dwaalgedachten, wat een grote voedingsbodem is voor dergelijke misdrijven. Het instellen van een rouwregister is een passend initiatief voor de mensen om hun medeleven te betuigen.”

Het rouwregister ligt ter beschikking vanaf dinsdagnamiddag tot 20 uur tot met zondag 23 januari, doorlopend van 9 tot 20 uur. Mensen kunnen ook hun steun betuigen door te mailen naar info@beveren.be.

LEES OOK. Vier dagen lang verzon Dave De Kock smoesjes, ook zijn vriendin was niet eerlijk: reconstructie van de verdwijning van Dean (4)

Buren en kennissen zoeken troost aan het huis van Dean: “Dean was een goddelijk kind”. © TV Oost

MEER OVER Dood kleuter Dean

Mobiliteit en haven

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio