Bij ‘Open op zondag’ mag het er luchtig aan toe gaan.  

Bij ‘Open op zondag’ mag het er luchtig aan toe gaan.  © RR

Open op zondag brengt zorgeloze songs: “Nederlandstalige muziek mag ook luchtig zijn”

Boechout, Borgerhout -

Hun droom om live op te treden op festivals hebben Tom Tritsmans en Jelle Vinck met hun nieuwe band Open op zondag door corona nog niet kunnen bereiken. Maar de muzikanten uit respectievelijk Borgerhout en Boechout lanceren wel hun eerste nummers.

Filip Spoelders

Het verhaal van Open op zondag begon, net als bij verschillende andere bands, aan de toog van een café. “Jelle en ik waren oeverloos aan het discussiëren over wat wel en wat niet kan bij het maken van livemuziek. We kwamen tot de ontdekking dat onze discussie tot niets zou leiden als we niet zelf een band zouden oprichten”, vertelt Tom, die ook beheerder is van het Boechoutse Theater Vooruit.

Terwijl Jelle autodidact is en opleiding kreeg van gitarist Tom Lodewyckx, volgde Tom Tritsmans de opleiding pop en rock aan de Hasseltse Hogelschool PXL.

Live band

“De opstart van onze band lag net voor de uitbraak van corona. Toen wilden we dus alles op alles zetten om veel live te spelen op festivals, maar tot op heden hebben we dit nog geen enkele keer kunnen doen. We hebben onze tijd creatief gebruikt om onze eerste nummers te maken en om in de studio te duiken. Ook hebben we er vier muzikanten bijgehaald die mee met ons zullen gaan voor de liveshows.”

Jelle en Tom in de studio.

Jelle en Tom in de studio. © RR

Met 14 dagen en Lange Baan lanceerde het duo zijn eerste nummers. Vrijdag lossen ze hun derde song En ik wacht op de meest gekende streamingplatformen. “Het is misschien niet het ideale klimaat om nummers of een album uit te brengen aangezien we deze niet kunnen ondersteunen met een tournee. Toch willen we het publiek laten kennismaken met ons genre om hopelijk in de zomer op de podia te staan.”

Over vakanties

Tom omschrijft de muziek van Open op zondag als een mix van funk, disco en soul in combinatie met Nederlandstalige teksten. “Op basis van onze muzieksmaken kom je uit bij artiesten zoals Stevie Wonder en Jamiroquai. Ik schrijf de teksten en ik vind dat die ook in het Nederlands luchtig mogen zijn. In tegenstelling tot het Engels, wordt dit precies minder aanvaard. Als ik onze muziek beluister, kom ik makkelijk uit op lichtvoetige teksten over vakanties, gelukkig zijn en zorgeloosheid. En ik wacht gaat net iets dieper. Het gaat over een moeilijke relatie. Maar uiteindelijk worden de problemen toch ook weer vergeten op vakantie”, lacht Tom.

Nekka

Op zaterdag 5 februari hopen Tom en Jelle voor de eerste keer met hun voltallige band te spelen op het podium van Triarte in Antwerpen. “Om mee te doen aan de Nekka-wedstrijd hebben we een van onze nummers akoestisch gebracht. We zitten nu in de halve finale en daarin zullen we volgende maand alles live kunnen geven.”

En hoe kwamen de twee op hun bandnaam? “We hadden natuurlijk een naam nodig en die mocht evenmin te zwaar zijn. Open op zondag vonden we gewoon goed klinken. De meeste mensen gaan er van alles achter zoeken, maar we hebben niet meteen een reden waarom we deze naam kozen. Het zal echter mooi worden om een imago uit te bouwen met onze muziek waarbij onze naam gewoon volgt.”

De muziek van Open op zondag is terug te vinden op de streamingdiensten. Via hun sociale media lanceren Tom en Jelle geregeld nieuwe initiatieven.

‘En ik wacht’ komt vrijdag uit.

‘En ik wacht’ komt vrijdag uit. © RR

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio