Tussen twee concerten door worden het orgel en de pijpen nog opgeknapt. 

Tussen twee concerten door worden het orgel en de pijpen nog opgeknapt. © Kerkfabriek Onze-Lieve-Vrouw-Waver

Honderdste verjaardag van orgel wordt gevierd met reeks concerten

Onze-Lieve-Vrouw-Waver -

In oktober is het precies honderd jaar geleden dat het orgel in de kerk van Onze-Lieve-Vrouw-Waver (Sint-Katelijne-Waver) voor het eerst bespeeld werd. Om dat te vieren worden er de komende maanden in totaal vijf orgelconcerten georganiseerd. Het eerste staat komende zondag op het programma.

Stijn Van de Sande

Toen de kerk van Onze-Lieve-Vrouw-Waver na de Eerste Wereldoorlog heropgebouwd werd, werd er ook een nieuw orgel geplaatst. Het instrument werd gebouwd door Jos Stevens uit Duffel, die onder andere ook de orgels in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel en de Sint-Romboutskathedraal in Mechelen maakte. Op 9 oktober 1922 werd het orgel voor het eerst bespeeld.

“Tot en met 9 oktober organiseren we in totaal vijf orgelconcerten om het honderdjarig bestaan van het Stevens-orgel te vieren”, zegt Johan Ronsmans, voorzitter van de Kerkfabriek. “Het eerste concert staat komende zondag om 15u op het programma. We verwelkomen dan organist Willem Van de Weerd en sopraan-soliste Lies Vandewege voor een gevarieerd muzikaal Nieuwjaarsbuffet. Het is de aftrap van een echt feestjaar.”

“Op vrijdag 25 maart staat er een concert van organist Erwin Van Bogaert gepland. Hij wordt begeleid door twee koren. Op 22 mei komen organist Jan Van Mol en sopraan-soliste Sarah Van Mol en op 9 september speelt Peter Van de Velde de muziek van Belgische orgelmeesters. Als organist van de hoofdkerk van Antwerpen treedt hij zo in de voetsporen van zijn voorganger, die ‘ons’ orgel destijds mocht inspelen. Op 9 oktober volgt het slotconcert van Pierre Ramakers en Koen Van Damme.”

Restauratie

Tussen het eerste en het tweede concert wordt het orgel nog opgeknapt. “Er treedt stilaan wat metaalmoeheid op en een gespecialiseerd Nederlands bedrijf zal de pijpen ontstoffen”, zegt Ronsmans. “Ook de kasten moeten opnieuw onder handen genomen worden. Want de 1.122 pijpen van het orgel zitten in kasten. Daardoor lijkt het instrument misschien niet zo indrukwekkend, maar niets is minder waar.”

Een toegangskaart voor één concert kost 10 euro in voorverkoop en 12 euro aan de kassa. Voor een abonnement voor alle concerten betaal je 40 euro. Jongeren onder de 16 jaar mogen de concerten gratis bijwonen. Tickets kopen kan door te mailen naar stevensorgel@gmail.com.

Het orgel in de kerk van Onze-Lieve-Vrouw-Waver.

Het orgel in de kerk van Onze-Lieve-Vrouw-Waver. © Kerkfabriek Onze-Lieve-Vrouw-Waver

MEER OVER

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio