De voormalige kampplaats leeft verder als natuurgebied, beheerd door Natuurpunt. 

De voormalige kampplaats leeft verder als natuurgebied, beheerd door Natuurpunt. © RR

Kampplaats Sint-Willibrordushof leeft verder als natuurgebied: ontharden en groene gordel Antitankgracht versterken

Schilde -

De gemeente Schilde en Natuurpunt kopen samen het voormalige katholieke jeugdcentrum en kampplaats Sint-Willibrordushof aan. De meeste oude gebouwen worden afgebroken en de natuur krijgt er de kans om tot bloei te komen. Natuurpunt heeft de voorbije drie jaar, vaak met steun van de gemeente, al 87 hectare kunnen aankopen om de groene gordel langs de Antitankgracht te versterken.

Natuurpunt is in 2018 gestart met de gerichte aankoop van natuurgebieden zoals het Gravinnenbos, Lage Haar, Den Inslag, Putse Heide, Moerhoflaan, Verbrand Bos en Wolvenbos, allemaal in Schilde. Het nu bijkomend verworven domein Sint-Willibrordushof, tussen het fort van ’s-Gravenwezel en de Turnhoutsebaan, sluit mooi bij deze gebieden aan.

“Sint-Willibrordushof werd tussen de twee wereldoorlogen opgericht door de gelijknamige Antwerpse parochie. Stadsjongeren konden er in de zomer hun longen vol frisse lucht pompen en ravotten in de groene omgeving”, weet John Maes van Natuurpunt Schijnbeemden.

Tijdens de oorlog namen achtereenvolgens Belgische en later Duitse militairen er hun intrek. Daarna werd het een verblijfscentrum voor jeugdkampen, nog steeds beheerd door vrijwilligers van de parochie Sint-Willibrordus.

Goed onderhouden

“Tot op vandaag hebben deze vrijwilligers het centrum en het aanpalend bos piekfijn onderhouden en beheerd”, benadrukt John Maes. “Het is daardoor een ecologisch zeer waardevol plekje geworden naast de al even fraaie houtkant langs de Jan Toomesdreef. In het bos groeien vooral loofbomen zoals els, berk en eik en er broeden talrijke vogels. De Steynhoefsebeek loopt door het terrein en zorgt voor een bijkomende waterbiotoop.”

Enkele jaren geleden keurde de brandweer Sint-Willibrordushof af als kampplaats. De Stichting Vicariaat Antwerpen van het bisdom besliste hierop om het terrein met gebouwen te verkopen. Natuurpunt en de gemeente Schilde sloegen de handen in elkaar. Natuurpunt afdeling Schijnbeemden kocht het bos ter grootte van ruim 1,5 ha en de gemeente Schilde verwierf het kleinere terrein met de gebouwen.

De meeste oude verblijfsgebouwen worden wellicht gesloopt en de site onthard.

De meeste oude verblijfsgebouwen worden wellicht gesloopt en de site onthard. © RR

Ontharding

Schepen van Milieu Olivier Verhulst (Open Vld): “De natuur in het al groene Schilde nog versterken.”

Schepen van Milieu Olivier Verhulst (Open Vld): “De natuur in het al groene Schilde nog versterken.” © JAA

Schepen van Milieu Olivier Verhulst (Open Vld): “Dit past mooi in ons natuurbeleid en zo willen we tevens ons steentje bijdragen tot de ontharding van Schilde. Door sommige gebouwen af te breken, komt ruimte vrij voor infiltratie en waterberging.”

Enkele gebouwen worden wellicht behouden als werkplaats voor het beheer van de natuurgebieden langs de Antitankgracht in Schilde. Natuurpunt heeft op drie jaar tijd immers al 86,5 ha groengebieden kunnen aankopen langs de Antitankgracht, vanaf de grens met Oelegem tot helemaal in het noorden van ’s-Gravenwezel.

De gemeente investeert 66.500 euro eigen middelen in de aankoop van 3.350 vierkante meter natuur die ze voortaan Sint-Willebrordushof noemen, naar de nabijgelegen Sint-Willebrorduslaan.

Gebruikmakend van 10% gemeentelijke subsidie, koopt Natuurpunt de resterende oppervlakte van de ruim 1,5 ha grote kampplaats. Natuurpunt en de gemeente delen de ambitie om bestaande groengebieden te verbinden, te versterken en klimaatbestendig te maken. Olivier Verhulst en John Maes noemen de aankoop van Sint-Willebrordushof dan ook van strategisch belang.

Of het publiek voortaan toegang krijgt tot het Sint-Willbrordushof, is nog niet zeker. “We bekijken de toegankelijkheidsregeling bij de opstelling van het beheerplan, ook in het kader van alle andere natuurgebieden langs de Antitankgracht”, aldus John Maes.

Overzicht van door Natuurpunt aangekochte natuurgebieden in Schilde

 

 © RR

Gravinnenbos 1 14,3 ha 2018

Verbrand bos en Wolvenbos 7,3 ha 2019

Lage Haar en Gravinnenbos 2 36,8 ha 2020

Putse heide 15,8 ha 2020

Den Inslag 10,7 ha 2021

Moerhoflaan (schenking) 0,8 ha 2021

Sint-Willebrordushof 1,5 ha 2021

Totale oppervlakte groene gordel: 87,2 ha

(jaa )

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio