© TVO

Advocaat Jef Vermassen zal optreden voor de moeder van Dean: “Hoop op assisenproces in België, Nederland straft minder zwaar”

Strafpleiter Jef Vermassen is geraadpleegd door de moeder van het vierjarige slachtoffer Dean Verberckmoes en hij zal als advocaat optreden voor de vrouw. Vermassen zal zijn cliënt Elke Verberckmoes morgenvroeg (woensdag) voor het eerst zien. De strafpleiter hoopt alvast dat het tot een assisenproces in België komt en niet tot een strafzaak in Nederland.

Bron: Belga

LEES OOK. Hoe kon Dave De Kock zo onder de radar blijven? “Zo’n zaak komt niet voor assisen. Toen niet, nu ook niet”

Moeder Elke Verberckmoes had haar zoon voor het laatst gezien op woensdag 12 januari in de Dalstraat in Sint-Niklaas. Daar werd ze afgezet door Dave De Kock aan het psychiatrisch ziekenhuis Sint-Hiëronymus, waar ze behandeld werd voor een depressie. Dean zou bij De Kock en zijn Nederlandse vriendin R. W. in Sint-Gillis-Waas logeren. De Kock zou echter ruzie gekregen hebben met zijn vriendin en met het kind vertrokken zijn.

Het afgelopen weekend had de moeder aangifte gedaan van de verdwijning. Ze verklaarde dat De Kock al eerder op het kind had gepast en dat ze hem volledig vertrouwde. De vrouw krijgt op sociale media harde verwijten, omdat ze het kind aan hem toevertrouwde, maar stelde dat Dean een goede band had met De Kock en dat ze niet wist dat hij veroordeeld was voor de fatale mishandeling van een kind van twee jaar oud in 2008.

Advocaat Jef Vermassen zal de vrouw nu bijstaan. “Ik kan bevestigen dat ik de raadsman ben van de mama van het slachtoffertje. Maar vooraleer ik verklaringen afleg, wil ik haar eerst onder vier ogen kunnen spreken.”

Vermassen dacht zijn cliënt vanavond (dinsdag) te kunnen spreken, maar die eerste ontmoeting is uitgesteld naar morgenvroeg, zo zei Vermassen in De Afspraak op Canvas waar hij te gast was. “Vandaag verbleef ze bij haar ouders. Ze sukkelt met haar gezondheid en moest naar het ziekenhuis gaan … Dit is een drama op grote schaal”, verzuchtte de strafpleiter.

Assisenzaak in België of gewone rechtszaak in Nederland

Aangezien dader en slachtoffer uit ons land komen en de ‘ontvoering’ op Belgisch grondgebied gebeurde, terwijl het lichaam van Dean in Nederland (Zeeland) werd aangetroffen, is het momenteel nog onduidelijk in welk land de uiteindelijke rechtszaak tegen Dave De Kock zal worden gevoerd.

“Ik hoop dat het tot een assisenproces in België zal komen”, zegt Jef Vermassen. “Nederland kent namelijk geen assisen en moordverdachten worden er dus niet berecht door een volksjury. Zo’n assisenproces in België verloopt erg uitvoerig, terwijl het in Nederland op enkele uurtjes kan afgehandeld zijn. De grondigheid van de procedure voor het hof van assisen is belangrijk en de beschuldigde wordt daar ook volledig doorgelicht. Met de strafmaat zal ik me als burgerlijke partij niet moeien, maar in Nederland ligt die veel lager dan bij ons. Wij kunnen tot levenslang gaan, maar dat kennen ze in Nederland niet. Daarom hoop ik dat de rechtszaak in ons land zal worden gevoerd.”

“Veel zal er van afhangen of uit onderzoek blijkt of de moord in België of in Nederland heeft plaatsgevonden. Mocht blijken dat het in Nederland is gebeurd, zullen de parketten van beide landen een beslissing moeten nemen”, aldus Vermassen die er op rekent dat het tot een assisenproces voor het van hof van assisen in Gent komt.

Hij trad als advocaat van de burgerlijke partij al op voor nabestaanden van slachtoffers van onder meer de moorden gepleegd door Kim De Gelder, Ronald Janssen en Hans Van Themsche.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio