Tien jaar na bloedbad: Noorse extremist Anders Breivik vraagt vrijlating (met een Hitlergroet)

Tien jaar na het bloedbad op Utøya is de Noorse rechts-extremist Anders Behring Breivik voor de rechter verschenen om zijn voorwaardelijke vrijlating te bepleiten. Hij begon de rechtszaak met een Hitlergroet en droeg ook meerdere Engelstalige rechts-extremistische boodschappen in zijn hand toen hij de rechtbank in Skien binnenkwam. Het is erg onwaarschijnlijk dat de rechter op zijn verzoek zal ingaan.

Bron: Belga

De nu 42-jarige Breivik doodde op 22 juli 2011 bij extreemrechtse aanslagen in Oslo en op het eiland Utøya 77 mensen, voornamelijk jongeren. In 2012 werd hij veroordeeld tot de toenmalige maximumstraf van 21 jaar cel. Volgens de Noorse wet mag Breivik na afloop van zijn minimumstraf van tien jaar een verzoek indienen om te onderzoeken of hij voorwaardelijk in vrijheid kan worden gesteld. Het parket vindt echter een langere detentie noodzakelijk om de samenleving tegen de massamoordenaar te beschermen.

De uitkomst van het drie dagen durende proces – dat om veiligheidsredenen is verplaatst naar de tot rechtszaal omgebouwde sportzaal van de gevangenis van Skien – lijkt een uitgemaakte zaak. Toch vrezen overlevenden en familieleden van de slachtoffers dat Breivik, die nu door het leven gaat als Fjotolf Hansen, de zitting als politiek platform zal gebruiken. “Net als in elke andere rechtsstaat heeft een veroordeelde het recht om zijn voorwaardelijke vrijlating aan te vragen en Breivik heeft besloten om van dit recht gebruik te maken”, verklaarde zijn advocaat Øystein Storrvik voorafgaand aan de hoorzitting.

(jvh)

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio