Onderzoekster dr Femke Dijkstra (rechts) won de internationale Delsys Prize met haar onderzoek dat ze uitvoerde met de neurologen en het slaaplabo van Ziekenhuis Geel onder leiding van dr. Minneke Viaene (links). 

Onderzoekster dr Femke Dijkstra (rechts) won de internationale Delsys Prize met haar onderzoek dat ze uitvoerde met de neurologen en het slaaplabo van Ziekenhuis Geel onder leiding van dr. Minneke Viaene (links). © RR

Slaap onthult vroege tekenen van Parkinson

Geel -

Een onderzoek door de Antwerpse dokter Femke Dijkstra en de neurologen van het Ziekenhuis Geel wijst uit dat je tijdens de slaap vroege tekenen van de ziekte van Parkinson kan zien. De studie won recent een prijs.

Hans Otten

Dr. Femke Dijkstra van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) heeft de Delsys Prize van de Amerikaanse De Luca Foundation gewonnen met haar onderzoek naar vroege tekenen van de ziekte van Parkinson tijdens de slaap. Daarvoor werkte ze intensief samen met de neurologen van Ziekenhuis Geel, die al sinds 2016 onderzoek doen naar het vroegtijdig opsporen van deze ziekte waarbij hersencellen langzaam afsterven.

Het grote probleem bij de ziekte van Parkinson is dat die meestal pas gedetecteerd wordt wanneer ze zich manifesteert. Dat is in feite te laat, want op dat moment in het ziektepatroon zijn al veel hersencellen afgestorven. Wereldwijd spannen onderzoekers zich in om manieren te vinden om de zogenaamde biomarkers, tekenen die op de aanwezigheid van de ziekte van Parkinson wijzen, zo vroeg mogelijk op te sporen. “Als je deze biomarkers in het voorstadium van de ziekte van Parkinson ontdekt, is er een kans dat je de ziekte kan afremmen of misschien later zelfs voorkomen”, zeggen de onderzoekers.

Dr. Dijkstra vond in samenwerking met de neurologen en het slaaplabo onder leiding van dokter Minneke Viaene in het ziekenhuis Geel aanwijzingen tijdens de REM-slaap. In deze relatieve korte, maar diepe slaapfase beleven we normaal onze dromen. Om te verhinderen dat ons lichaam de bewegingen van onze dromen ook zou uitvoeren, treedt een tijdelijke spierverslapping (atonie) op. De onderzoekers ontdekten dat een REM-slaap zonder atonie, maar ook zonder fysiek droomgedrag, potentieel een biomarker is voor de aanwezigheid van de ziekte van Parkinson.

Aan de Delsys Prize is een bedrag van 25.000 dollar verbonden.

MEER OVER

Aangeboden door onze partners
Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio