© TV Oost

Alain Remue van Cel Vermiste Personen over zoektocht naar Dean (4): “Heel dramatisch dossier”

Beveren -

Alain Remue, het hoofd van de Cel Vermiste Personen, leidde maandagavond vanuit het commandocentrum in Bergen-Op-Zoom mee de zoektocht naar de vermiste Dean (4) uit Verrebroek (Beveren) en zijn ontvoerder Dave De Kock (34). “We wisten vrij snel dat het in Nederland te doen was. De Nederlandse collega’s hebben enorm snel geschakeld”, vertelt Alain Remue.

“Het is weer eens grondig fout gegaan in een heel dramatisch dossier”, zegt Alain Remue over het overlijden van de 4-jarige Dean. Het lichaam van de jongen werd maandag uiteindelijk aangetroffen in Zeeland.

Stroomversnelling dankzij getuige

Kort daarvoor was de kidnapper al ingerekend. De politie had zeer snel een spoor naar Nederland, bevestigt Alain Remue. Een getuige had de verdachte en zijn auto er opgemerkt. Dankzij die getuige is alles in een stroomversnelling geraakt en kon Dave De Kock gearresteerd worden. Vervolgens gaf de ontvoerder na enkele uren bepaalde aanwijzingen die de speurders naar het lichaam van Dean leidden.

Over de omstandigheden van het overlijden van de 4-jarige jongen kan Remue nog niet veel zeggen. “Wij wachten nu ook op het verslag van de collega’s van het labo, van de wetsdokter, en het is pas op dat moment dat we een volledig zicht op de zaken zullen hebben.”

Niet opjagen

In 2008 werd Dave De Kock al eens veroordeeld voor de ‘onmenselijke behandeling met de dood tot gevolg’ van het 2-jarig jongetje Miguel. Maar toen de zoektocht volop bezig was, vroegen de speurders aan de media om daar nog niet over te communiceren. Waarom? “Als wij bepaalde opsporingsinspanningen willen leveren, moet je ook altijd afwegen of er een potentieel risico aan verbonden is”, zegt Alain Remue. “Wat je zeker niet wilt, is dat je het leven van een kind in gevaar brengt, bijvoorbeeld door iemand te gaan opjagen door over die persoon extra informatie te verspreiden. Dat is een afweging die in overleg met het parket altijd heel nauwgezet gemaakt wordt.”

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio