Eerste gedeputeerde Luk Lemmens, secretaris Jan Eeckhout van de kathedrale kerkfabriek, schepen Björn Siffer en museumdirecteur Kristl Strubbe bij de unieke reeks wapenborden. 

Eerste gedeputeerde Luk Lemmens, secretaris Jan Eeckhout van de kathedrale kerkfabriek, schepen Björn Siffer en museumdirecteur Kristl Strubbe bij de unieke reeks wapenborden. ©  Sophie Nuytten - Museum Hof van Busleyden

Nauwelijks bekende maar waardevolle wapenborden uit Mechelse kathedraal ondergaan restauratie

Mechelen -

De met bladgoud ingelegde wapenborden in de Mechelse Sint-Romboutskathedraal zijn nauwelijks bekend bij het publiek, maar hun historische waarde is niet te onderschatten. De reeks van 33 wapenborden ondergaat de komende twee jaar een grondige restauratie. Museum Hof van Busleyden coördineert de restauratie en het onderzoek. De restauratie kun je live volgen.

Sven Van Haezendonck

De wapenborden werden in 1491 gemaakt voor het Mechelse kapittel van de Orde van het Gulden Vlies, een van de grootste en belangrijkste feestelijkheden uit de geschiedenis van de Dijlestad. De stad, de provincie Antwerpen, het museum en de kathedraal zorgen samen voor de nodige middelen. Voor Busleyden gaat het om een van de grootste restauratieprojecten ooit.

“Door de krachten te bundelen, slagen we erin om deze reeks opnieuw in haar volle glorie te herstellen”, zegt eerste gedeputeerde Luk Lemmens (N-VA). In 2024, het jaar waarin België voorzitter is van de Raad van de Europese Unie, moeten ze te bewonderen zijn. “De stad smeedt daar nu al plannen voor”, zegt Björn Siffer (Vld-Groen-m+), schepen van Cultuur.

Twee gerestaureerde wapenborden waren recent nog te zien in de tentoonstelling ‘Kinderen van de Renaissance’. “Dankzij het interdisciplinaire restauratieteam was het verschil tussen de voor en na van de restauratie fenomenaal”, vertelt Siffer.

“Historische waarde aanzienlijk”

Op dit moment hangen de wapenborden nog in een van zijkapellen van de kooromgang van de kathedraal. “Bezoekers staan er niet altijd bij stil hoe bijzonder de borden zijn. De historische waarde van deze reeks is aanzienlijk. Net daarom zijn we verheugd dat ze nu door een team van toprestauratoren onder handen worden genomen”, vertelt Jan Eeckhout, secretaris van de kathedrale kerkfabriek.

De restauratie gebeurt gedeeltelijk in het restauratieatelier van Museum Hof van Busleyden. “Na de Besloten Hofjes is dit een van de grootste restauratiewerken ooit voor het museum”, zegt directeur Kristl Strubbe. Geïnteresseerden kunnen binnenkort van nabij volgen hoe de wapenborden in hun oorspronkelijke staat worden hersteld. Over twee jaar zijn ze dan te zien tijdens een grootse internationale expositie.

MEER OVER Blikvangers Mechelen

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio