DISCUSSIE. Heeft een Covid Safe Ticket nog wel zin?

De omikrongolf lijkt op veel vlakken mee te vallen en de boostercampagne loopt als een trein. Volgens N-VA-voorzitter Bart De Wever heeft het CST zijn beste tijd gehad en mag het dra afgevoerd worden, maar het beleid gaat net de andere richting uit. Vooruit-voorzitter Conner Rousseau wil ongevaccineerden nergens nog binnen laten.

wvb

LEES OOK. Toch niet zo safe, dat ticket: vijf bedenkingen bij de coronapas die almaar meer onder druk komt te staan

In mei vorig jaar werd de coronapas voorgesteld als een vrijheidsbevorderende maatregel. Wie gevaccineerd was of een negatief testresultaat dan wel een herstelcertificaat had, kon zorgeloos reizen in Europa. Daarmee kreeg iedereen dezelfde vrijheden, ook jongeren die nog geen kans hadden gekregen om zich te laten inenten. Het gebruik van de coronapas is gaandeweg uitgebreid. Sinds het najaar moet wie op café of op restaurant wil een geldig pasje bezitten. Evenementen kregen een tijdlang de keuze: mondmaskers of coronapas. Maar er zijn wel enkele bedenkingen bij het CST. Het geeft onder meer een vals veiligheidsgevoel.

“Goed gedragen mondmaskers beschermen altijd tegen besmetting, terwijl we al sinds de zomer weten dat de vaccins hun effect verliezen”, zegt Zeger Debyser, viroloog aan de KU Leuven en covoorzitter van het comité voor bio-ethiek. Bovendien is volgens hem het besef dat ook gevaccineerden besmettelijk konden zijn traag doorgedrongen, te traag. “Vermoedelijk hadden gevaccineerden meer contacten dan niet-gevaccineerden. Ze dachten veilig te zijn. Dat heeft dit najaar wellicht geleid tot meer besmettingen.”

Vind jij dat een Covid Safe Ticket nog zin heeft?

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio