De politie vond 250 kilogram cocaïne, verborgen in een industriële reinigingsmachine. 

De politie vond 250 kilogram cocaïne, verborgen in een industriële reinigingsmachine. © FGP Antwerpen

Veertien huiszoekingen in groot onderzoek naar internationale drugstrafiek: twee havenarbeiders en drie andere verdachten opgepakt

Antwerpen -

Bij veertien huiszoekingen in het kader van een groot dossier rond internationale drugstrafiek zijn maandag vijf verdachten, waaronder twee havenarbeiders uit de Waaslandhaven, gearresteerd. Tien anderen werden internationaal geseind, onder hen ‘Bolle’ Jos L.

Het onderzoek naar de drugstrafiek ging van start toen er op 10 december 2020 twee Nederlandse Mercedessen met drie mannen werden onderschept op de Antwerpse Ring. “In één van de voertuigen vond de politie 250 kilogram cocaïne. Die zaten verborgen in een industriële reinigingsmachine”, zegt woordvoerder Kristof Aerts van het Antwerps parket. De blokken waren gemarkeerd met het logo van Sky, een verwijzing naar de toen nog veilig geachte chatdienst Sky ECC.

Een van de onderschepte voertuigen werd bestuurd door Patrick ‘Pepe’ S. De 35-jarige Amsterdammer is volgens Het Parool ook verdachte in een liquidatie-onderzoek maar was vrij in afwachting van zijn proces.

Uit het verdere onderzoek van de afdeling drugs van de federale gerechtelijke politie bleek de cocaïne afkomstig van een container die op een frauduleuze manier uit de Antwerpse haven werd gestolen. De container werd eerst naar een loods in de Hoogkamerstraat in Temse gebracht. Een loods die op dat moment al geobserveerd werd in het het onderzoek naar de toegetakelde brandwacht op een van de fruitkaai van Belgian New Fruit Wharf. Tijdens de observatie zagen de speurders er de container aankomen, even later vertrokken de twee Mercedessen. “In de loods was de cocaïne overgeladen naar de reinigingsmachine. Op het moment van onderschepping was de lading cocaïne op weg naar Nederland”, zegt Aerts.

Tien verdachten op de vlucht

De speurders konden een beter beeld krijgen van de criminele organisatie door data vergaard uit Operatie Sky, waarbij geëncrypteerde berichten uit Sky ECC gekraakt konden worden. Die informatie resulteerde maandag in veertien huiszoekingen in Wilrijk, Berchem, Deurne, Hoboken, Grobbendonk, Rumst en Damme. Vijf personen tussen de 25 en 48 jaar werden gearresteerd. “Onder de verdachten bevonden zich ook twee havenarbeiders, werkzaam in de Waaslandhaven”, zegt Aerts. Tien anderen zijn op de vlucht en zullen internationaal geseind worden. Onder meer ‘Bolle’ Jos L., most wanted in Nederland en België, werd als verdachte aangevinkt in dit dossier.

De drie mannen die in december 2020 onderschept werden zijn ondertussen vrij in afwachting van hun proces in Antwerpen.

Het parket van Antwerpen en van Oost-Vlaanderen en FGP Antwerpen willen uitdrukkelijk de samenwerking met de havenautoriteiten en terminaluitbaters in deze dossiers benadrukken. “Mensen die anoniem informatie willen delen over gelijkaardige feiten kunnen dat doen op: www.Onzehavendrugsvrij.be”, klinkt het.

 sare, jtp

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio