© RTV

Na zware overlast en vandalisme in december: acht jongeren krijgen plaatsverbod, één in instelling opgesloten

Willebroek -

Na de zware overlast en vandalisme door hangjongeren in Willebroek half december, heeft de politie ondertussen verschillende verdachten kunnen identificeren. Acht jongeren kregen een plaatsverbod opgelegd en een van hen is in een jeugdinstelling opgesloten. Zeven anderen kregen een waarschuwingsbrief. Ondertussen is het aantal meldingen van overlast volgens de politie herleid tot nul.

Theo Derkinderen

Tijdens het tweede weekend van december werd het centrum van Willebroek geteisterd door jongeren die voor heel wat overlast zorgden. Er was voornamelijk sprake van vandalisme: ze gooiden vuilniscontainers omver, beschadigden terrasmeubilair en ze vernielden ook auto’s. De politie startte met een grondig onderzoek en de gemeente nam infrastructurele maatregelen.

Jeugdinstelling

Op het Schoolwegje, waar de vandalen ook toesloegen, plaatste de gemeente extra verlichting en de toegang werd deels fysiek afgesloten. “Daarnaast werd het toezicht door de politie, jeugdwerkers en gemeenschapswachten opgedreven en voerde de politie tientallen uit. Er werden honderden identificaties van mensen uitgevoerd en de oproerstokers werden stelselmatig in kaart gebracht”, zegt Dirk Van de Sande van de lokale politie Mechelen-Willebroek.

“Jongeren die zich met de regelmaat van een klok in de kijker speelden, kregen individuele maatregelen opgelegd. Zo kregen zeven jongeren een waarschuwingsbrief en acht adolescenten een plaatsverbod. Een van hen, een 16-jarige uit Willebroek werd, omwille van het herhaaldelijk schenden van het opgelegde huisarrest, opgesloten in een jeugdinstelling.”

Verwittiging

Burgemeester Eddy Bevers (N-VA) reageert tevreden op de resultaten. “De integrale aanpak van parket, politie en gemeente hebben ertoe geleid dat de inwoners van Willebroek hun rust hebben teruggekregen. De enkelingen die niet in de pas liepen, beloofden we én kregen hun straf. Laat dit alles een verwittiging zijn voor anderen dat we zulk gedrag niet dulden in onze gemeente”, zegt hij.

Ook in de toekomst wil de burgemeester werk maken van de aanpak van fenomenen als overlast en vandalisme. “Voor de jongeren die een waarschuwingsbrief kregen, blijft mijn deur open staan. Ik nodig ze uit voor een dialoog. Ik wil met hen in gesprek gaan, luisteren naar wat ze te zeggen hebben en wil ze actief laten bijdragen aan een leefbaar Willebroek”, zegt Bevers.

Volgens de politie is het aantal meldingen van overlast in de gemeente ondertussen herleid tot nul. “Maar we roepen de bevolking wel op overlast en verdachte situaties onmiddellijk te melden via onze meldkamer”, zegt de politiewoordvoerder.

14/12/21 © rtv

Lokale politie Mechelen-Willebroek: 015/464.464

MEER OVER Blikvangers Mechelen

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio