Marc Van Ranst blust symbolisch “uitslaande wereldbrand”

Viroloog Marc Van Ranst heeft maandag, op de oefenterreinen van de brandweerschool in de Gentse haven, symbolisch een paar brandjes geblust. De actie kaderde in de oproep van het Europese burgerinitiatief “No profit on pandemic” om de vaccins tegen COVID-19 wereldwijd beter toegankelijk te maken.

“De boodschap van mijn aanwezigheid hier is dat het moeilijk is om een pandemie te blussen als er nog een reservoir overblijft”, aldus de viroloog. Zo is in de ontwikkelingslanden gemiddeld slechts 10 procent van de bevolking gevaccineerd. Op die manier blijft het coronavirus circuleren en kunnen er weer nieuwe varianten ontstaan, waarschuwt Van Ranst.

Volgens de ngo ‘We Social Movements’ is een van de belangrijkste stappen die moet gezet worden om de vaccins beter toegankelijk te maken, het opheffen van de patenten. “Het gaat hier om een tijdelijke opheffing, beperkt tot de vaccins tegen COVID-19”, verklaarde Mia Vandenberghe van de ngo. Ze wijst erop dat de grote farmaceuten nu niet voldoende kunnen produceren om iedereen in de wereld snel een vaccin te kunnen toedienen. “En dus moet men de patenten opheffen. Nadien zou dan de kennis over de productie moeten worden gedeeld, zodat wereldwijd meer producenten aan de slag kunnen”.

Volgens haar kan lokale productie in een aantal derdewereldlanden ook het vertrouwen in het vaccin tegen COVID-19 verbeteren. De ngo probeert samen met enkele tientallen andere organisaties in Europa één miljoen handtekeningen te verzamelen, zodat de Europese Commissie deze kwestie opnieuw op de agenda moet zetten. “Het is de Commissie die een zitje heeft in de Wereldhandelsorganisatie, die dan beslist over het opheffen van de patenten”, klinkt het. Van Ranst erkent dat het niet eenvoudig is om beleidsmakers te overtuigen, “want politici worden afgerekend op hoe zij de pandemie in eigen land aanpakken (..) Maar Europa, de VS en Australië moeten dit coördineren”.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio