©  ISOPIX

 

Fanc: “Verlenging kernreactoren technisch nog mogelijk, maar Engie moet mee willen”

Volgens het Fanc kunnen de jongste Belgische kernreactoren langer dan gepland in gebruik gehouden worden, maar alleen als Engie mee wil.

jvt

het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (Fanc) heeft een rapport opgesteld over de verlenging van de levensduur van twee kernreactoren Doel 4 en Tihange 3. Op het vlak van nucleaire veiligheid kan dat volgens het Fanc, met de “nodige updates van de installaties”.

Maar het Fanc stelt ook voorwaarden: “Om alles tegen 2025 in orde te krijgen, is het in de eerste plaats noodzakelijk dat de regering nog in het eerste trimester van 2022 een duidelijke beslissing neemt, maar ook dat er een globale aanpak met alle betrokken actoren wordt uitgewerkt.”

Engie heeft al laten verstaan dat ze een verlenging van de reactoren niet ziet zitten.

In december bereikte de federale regering een akkoord over de aanslepende discussie over de kernuitstap. Plan A, de volledige sluiting van de kerncentrales, is het voorkeurscenario. Plan B, het alternatief om de twee jongste kernreactoren Doel 4 en Tihange 3 langer in leven te houden, komt alleen in aanmerking als plan A niet lukt. Aan het Fanc werd toen een rapport gevraagd over een verlenging. Pas op 18 maart wordt beslist of plan A verloopt zoals het hoort. Tot dan kan ook plan B verder worden bestudeerd.

LEES OOK. N-VA kritisch over akkoord kernuitstap: “Mogen we nu eigenlijk weten of het licht uitgaat of blijft branden?”

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio