Dave De Kock zat celstraf van tien jaar voor fatale kindermishandeling volledig uit

De 34-jarige Dave De Kock, die zondag in Nederland opgepakt werd en verdacht wordt van ontvoering van de 4-jarige Dean Verberckmoes, werd in 2010 veroordeeld tot tien jaar cel voor de fatale mishandeling van de 2-jarige Miguel uit Ravels. De feiten gebeurden in 2008 en de man zat de celstraf volledig uit, zodat hij na zijn vrijlating in 2018 niet verder opgevolgd kon worden. Dean is ondertussen door de Nederlandse politie dood teruggevonden.

blg

LEES OOK. Vermiste Dean (4) dood teruggevonden in Zeeland: ontvoerder Dave De Kock leidde politie naar lichaam

Dave De Kock uit Mortsel werd in februari 2010 door de correctionele rechtbank van Turnhout veroordeeld tot tien jaar cel voor “feiten van kindermishandeling waarbij de dood werd veroorzaakt” gepleegd zonder het oogmerk om te doden. “De betrokkene heeft zijn straf uitgezeten en de straf kende zijn einde in december 2018”, zegt het parket.

De peuter Miguel overleed op 2 juli 2008 in het ziekenhuis nadat hij enkele dagen daarvoor was opgenomen. Hij vertoonde verschillende kwetsuren over het hele lichaam. De peuter bleek mishandeld te zijn door Dave De Kock, de nieuwe vriend van zijn moeder Sandra V.

De raadkamer in Turnhout had De Kock aanvankelijk doorverwezen naar het parket-generaal op betichting van foltering. Sandra V. werd beschuldigd van verwaarlozing. De Antwerpse kamer van inbeschuldigingstelling besliste dat De Kock zich moest verantwoorden voor de onmenselijke behandeling van de peuter en Sandra V. voor schuldig verzuim.

Volgens het openbaar ministerie in Turnhout bracht De Kock het kind tussen 18 en 25 juni 2008 verschillende verwondingen toe door hem in zijn bedje te gooien, van de trap te laten vallen of hardhandig aan te pakken. De jongen had bij zijn opname in het ziekenhuis ook een ernstige inwendige verwonding aan het hoofd, wat wees op een zware klap. De Kock kreeg uiteindelijk tien jaar cel en Sandra V. kreeg twee jaar met uitstel.

In juli 2017 kon De Kock de gevangenis verlaten met een enkelband en in december 2018 had hij zijn straf volledig uitgezeten.

Dean is ondertussen door de Nederlandse politie dood teruggevonden. De Kock heeft zelf aan de speurders getoond waar het lichaam van het vierjarig jongetje lag.

LEES OOK. Moeder van ontvoerde Dean (4) smeekt: “Laat mijn zoon op een veilige plek achter, dat is het enige wat ik vraag”

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio