Dave De Kock opgepakt, zoektocht naar Dean (4) gaat verder in Nederland: “Van het allerhoogste belang”

In Nederland wordt nog altijd gezocht naar de 4-jarige Dean Verberckmoes maar maandagavond heeft dat nog niet voor een doorbraak gezorgd. “We blijven actief zoeken maar het kind is nog niet aangetroffen”, zegt Willem van Hooijdonk, woordvoerder van de Nederlandse politie Zeeland-West-Brabant.

LEES OOK. Dave De Kock werd in 2008 al veroordeeld voor kindermishandeling waarbij peuter omkwam

Dave De Kock werd maandag rond 14.15 uur opgepakt na een melding over een verdachte situatie in het Nederlandse Meerkerk, stelde de politie eerder. “Er werd gemeld dat hij in de straten rondliep en in huizen naar binnen keek”, zegt politiewoordvoerder Willem van Hooijdonk. De man was alleen en hij had zijn wagen achterlaten bij een bedrijf in Gorinchem, op een tiental kilometer van Meerkerk.

De vierjarige Dean werd niet aangetroffen en het verhoor van de verdachte leverde nog geen spoor naar het kind op. “Bij het verhoor op het politiebureau hebben we direct gevraagd waar hij het kind gelaten heeft, maar dat heeft niet tot de verblijfplaats geleid. We blijven actief zoeken. Het is van het allerhoogste belang dat we het kind aantreffen”, zegt van Hooijdonk.

Amber Alert

De speurders in België en Nederland geven nog niet aan waar de komende dagen gezocht zal worden. Met de verspreiding van de Amber Alert hoopt de Nederlandse politie op tips over de jongen.

Dave De Kock zal vermoedelijk voorlopig in Nederland blijven en verhoord worden door de speurders daar. Pas in een later stadium zal het Belgische gerecht de overleving vragen via het Europees aanhoudingsbevel.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Dave De Kock en Dean Verberckmoes waren sinds vorige week spoorloos. Hij is niet de vader van de peuter, maar een oppas. Hij is de partner van een vriendin van moeder Elke Verberckmoes (39). Omdat zij om medische redenen vorige week niet op haar zoontje kon passen, vroeg ze aan de vriendin én haar partner De Kock om één nacht op Dean te passen. “Dean ging daar vaker logeren”, getuigde de moeder.

Maar dat éne nachtje draaide anders uit. Pas op vrijdag ontdekte de moeder dat het koppel haar zoon niet naar haar moeder had gebracht, zoals afgesproken. De moeder ontdekte dat er ruzie was ontstaan bij het koppel oppassers, en dat De Kock vertrokken was. Mét haar zoon. Sindsdien waren De Kock en de jongen spoorloos.

De moeder deed eerder vandaag nog een emotionele oproep: “Breng mijn zoon naar huis of laat hem op een veilige plek bij mensen achter. Dat is het enige wat ik vraag.”

LEES OOK. Moeder van ontvoerde Dean (4) smeekt: “Laat mijn zoon op een veilige plek achter, dat is het enige wat ik vraag”

De politie en het parket lanceerden zondag al een opsporingsbericht. Het gerecht maakte zich ernstig zorgen over de verdwijning, omwille van het gerechtelijke verleden van De Kock.

Dave De Kock uit Mortsel werd in februari 2010 tot tien jaar cel veroordeeld, voor de dood van een peuter van amper twee jaar oud. De toen 22-jarige Kock had in juni 2008 beloofd om op Miguel, het zoontje van zijn toenmalige vriendin te passen. Ze woonden toen pas vier weken samen. Maar het kindje werd door hem zwaar mishandeld.

Binnen gerechtelijke kringen hoopt men toch nog dat men Dean Verberckmoes nog levend kan terugvinden. “De situatie waarbinnen dat eerste jongetje stierf, is helemaal anders dan de situatie van vandaag”, zo klinkt het. De Kock zou met Dean wel een goeie, zorgzame band hebben opgebouwd.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

jtp, cel, mkm, bfs

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER