Elena Cristiana Popovici en haar man Mikai en dochter Medeea. 

Elena Cristiana Popovici en haar man Mikai en dochter Medeea. © kma 

Elena opent Roemeense winkel in Malle: “Voor landgenoten die met vertrouwde producten willen koken”

Oostmalle -

De Europese keuken nestelt zich verder op de Lierselei in Oostmalle. Vorig jaar opende er met Yamas al een Griekse traiteur met Griekse gerechten en producten. Nu is er met Magazinul Romanului din Malle nog een Roemeense winkel bijgekomen. Elena Cristiana Popovici (30) geeft er alle klanten graag advies, en dat kan zowel in het Roemeens, in het Engels als in het Nederlands.

Kristin Matthyssen

Haar man Mika Popovici (27) verhuisde acht jaar geleden voor zijn werk naar België. Elena Cristiana woont hier nu vijf jaar. Het stel woont in Rijkevorsel en heeft een dochtertje Medeea (2,5) die nu net naar school gaat. “Hoe heet jouw juf?”, vraagt Elena Cristiana. “Tine”, antwoordt de kleuter flink. Zelf is Elena Cristiana nog wat onzeker over haar eigen Nederlands. “Ik volg nog Nederlandse les in Turnhout”, vertelt ze met Slavisch accent, maar perfect verstaanbaar.

Volgens het koppel woont in de regio Hoogstraten-Malle een grote Roemeense gemeenschap van arbeiders. Haar man blijft elders werken, het is Elena Cristiana die de shop gaat leiden. “Tachtig procent van de Vlaamse Roemenen kookt thuis nog geregeld Roemeens”, vertelt Popovici. “We wonen 2.200 kilometer van huis. Als je met je vertrouwde producten kan koken, is de aanpassing in een vreemd land toch wat minder groot. Hier in de Delhaize in Malle verkopen ze bijvoorbeeld ook één Roemeens gebakje. Zelfs in de Carrefour verkopen ze een Roemeens koekje. Maar wat wij vooral missen is het vlees. In Roemenië gebruiken we andere kruiden en wordt er veel vlees gerookt.”

Roemeens snoepgoed. 

Roemeens snoepgoed. ©  kma

De Roemeense winkel Magazinul Romanului din Malle is gevestigd in het pand waar vroeger jarenlang papiershop Willekens was, aan de Lierselei in hartje centrum. Later was er even een vapeshop en verkoop van elektrische steps. Met de Roemeense supermarkt is er nu opnieuw een volwaardig raam aan de straatzijde, wat het aanlokkelijker maakt om binnen te stappen.

Elke vrijdag geeft Popovici haar bestelling door en wordt er rechtstreeks ingevoerd vanuit de fabrieken in Roemenië. “Het vlees is allemaal voorverpakt”, vertelt Elena Cristiana. “Je ziet dat wij een heel groot aanbod van worsten hebben, zowel voor op de barbecue als gewone worsten van varken, kip, rund maar ook lam. Roemenen eten ook veel gerookt vlees. We verkopen ook kazen en ingrediënten voor soepen.“

Roemeense chips. 

Roemeense chips. ©  kma

De Roemeense keuken heeft Hongaarse, Oostenrijkse, Slavische, Turkse en Griekse invloeden in zich. Bij het gebak zie je die Turkse invloeden bijvoorbeeld bij het Turks fruit dat in zoet snoepgoed verwerkt zit. Roemenen bakken blijkbaar veel, want er zijn veel cakemixen en Roemeense cakes te koop, meestal afgewerkt met poedersuiker.

Roemeense worsten en ander vlees. 

Roemeense worsten en ander vlees. ©  kma

Roemeense conserven en bokaaltjes. 

Roemeense conserven en bokaaltjes. ©  kma

Enkele specialiteiten zijn bijvoorbeeld pastrami en sarmale. Maar ook mititei, scherpe saucijsjes van een gekruid gehakt, en tuica met bladerdeeghapjes. Popovici verkoopt zelfs Roemeense chips in alle smaken. Elke Roemeens streek heeft ook zijn eigen bere (bier) en vin (wijn). “Vooral de zoete witte wijnen zijn bekend, maar we hebben ook rosé en rode wijn. Qua bieren zijn Ursus en Ciucas bekende merken.”

Ciucas-bier draagt als logo een hert, wat verwijst naar het Ciucaş-gebergte in het noordelijke deel van Prahova. Je kan het bier kopen in een glazen flesje, maar ook in een grote plastieken PET-fles van 2,5 liter. “’Eéntje drinken’ kan grote gevolgen hebben”, lacht huisbaas Tom Peeters, die de Roemeense biertjes van zijn huurder al leerde kennen. “De Ciucas is mijn favoriet. Het doet me denken aan een Stella. Als je zo’n fles van 2,5 liter hebt staan in de ijskast: dat is gelijk een halve bak bier. Ook hun frisdrankflessen zijn zo groot”, lacht Tom, die blij is dat hij een fijne huurder voor zijn winkelpand vond. Een ander bekend Roemeense bier is Timișoreana, afkomstig uit de oudste brouwerij in Roemenië (Timișoara, 1718). Maar er is ook alcoholvrij bier.

(Fris)dranken. 

(Fris)dranken. ©  kma

Bier in plastieken flessen van 2,5 liter. 

Bier in plastieken flessen van 2,5 liter. ©  kma

“Het zijn toffe mensen en ik geloof in het concept. Hier wonen toch ook veel mensen uit het vroeger Oostblok. Ook andere bieren die in Oost-Europa veel gedronken worden, zoals Radler met Citroen, vind je hier. De sterke dranken van Roemenië zijn écht wel straf. Wat mij als Vlaming opvalt, is dat ze veel andere kruiden gebruiken dan bij ons.”

Fruitbrandewijn, pruimenjenever, kersenlikeur: voortaan kan je vanop de Lierselei op ontdekking door de Karpaten. Naast alle voeding is er ook een assortiment Roemeense verzorgingsproducten.

Magazinul Romanului din Malle aan de Lierselei in Oostmalle is op weekdagen open van 16u tot 20u en tijdens het weekend van 9 tot 18u. De Roemeense winkel heeft een eigen Facebookpagina.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio