Danielle wil de situatie in Wallonië onder de aandacht houden met haar foto’s. 

Danielle wil de situatie in Wallonië onder de aandacht houden met haar foto’s. © Filip Spoelders

Mortselse Danielle brengt Waalse overstromingen in beeld: “De nacht na het bezoek kon ik niet slapen”

Mortsel, Deurne -

Danielle Rombaut uit Mortsel presenteert woensdag haar eindwerk om zich vanaf dan gediplomeerd fotografe te noemen. Maar haar eindwerk over de overstromingen in Wallonië kreeg ze reeds voor haar afstudeermoment veel aandacht.

Filip Spoelders

Op uitnodiging van de krant Le Soir mag Danielle (47) van 29 januari tot midden mei haar foto’s uit Pepinster en Trooz in het fotomuseum van Charleroi hangen. Een mooi uithangbord voor de Mortselse, die op het punt staat naar Deurne te verhuizen, nadat ze een paar jaar geleden haar professionele loopbaan omgooide.

“Ik heb loopbaanonderbreking genomen als ambtenaar. Ik was op zoek naar iets nieuws en ging op zoek naar mijn interesses om vandaaruit opnieuw te beginnen. Het werd fotografie omdat ik dit altijd fascinerend heb gevonden. In eerste instantie volgde ik bij LBC Volwassenenonderwijs in Mortsel een basiscursus. Mijn leerkracht gaf aan dat ze iets in me zag, waardoor ik een opleiding van drie jaar begon bij Encora in Berchem”, zegt Danielle.

De gestapelde wagens met het opschrift ‘Mon Rêve’ deden Danielle deze foto nemen.

De gestapelde wagens met het opschrift ‘Mon Rêve’ deden Danielle deze foto nemen. © Danielle Rombaut

Ze ziet het als de juiste stap. “Het was, gezien mijn leeftijd, nu dat ik het moest doen. Dankzij de fotografie ging er een nieuwe wereld voor me open. Ik kijk opnieuw met verwondering naar de dingen rondom mij.”

De eerste opdrachten stromen binnen, waardoor ze nu in bijberoep al fotografe is. Deze week gaat alle aandacht naar haar eindwerk. “Van de leerkracht moesten we tijdens de vakantie een onderwerp zoeken voor ons eindwerk. Ik dacht aan een reportage over de slachtoffers van de waterellende, al wist ik niet of ik dit zou durven. In september ging ik toch kijken. Na anderhalve maand was er in Pepinster weinig of niets veranderd. De ravage was precies de dag er voor gebeurd. Ik nam er beelden, maar ook op de verlaten autosnelweg waar alle puin werd verzameld.”

Als fotografe speelt ze graag met licht.

Als fotografe speelt ze graag met licht. © Danielle Rombaut

Om haar fotoreportage compleet te maken, wou Danielle getroffen mensen op haar foto’s krijgen. “Ik zag me niet van deur tot deur aanbellen, want ik ben geen ramptoerist. Ik wil de situatie van deze mensen onder de aandacht houden omdat er nog zoveel werk is. Via enkele vrijwilligers die in Wallonië gaan helpen, kreeg ik gegevens van inwoners uit Trooz die zeker wilden meewerken. Nadat ik mijn doel uitlegde, mocht ik snel binnen. De bewoners waren zeer vriendelijk. Ze dankten ook uitdrukkelijk de vrijwilligers die vanuit Vlaanderen kwamen helpen.”

Danielle ging in september twee weekends aan het werk in de streek en ging in december nog eens terug. “Na de eerste dag bleef ik in de buurt overnachten. Ik kon ’s nachts niet slapen van de beelden die ik zag. Ik begon een tekst te maken over mijn gevoelens bij de foto’s. Die staat nu in het boek van mijn eindwerk.”

Woensdag stelt Danielle haar eindwerk voor.

Woensdag stelt Danielle haar eindwerk voor. © Danielle Rombaut

De volgende maanden wil Danielle alleen maar meer gaan werken als fotografe, zodat het haar hoofdberoep kan worden. “Ik doe onder meer bedrijfsreportages en andere commerciële opdrachten. Vaak zal ik zelf ook onderwerpen die me aanspreken in beeld brengen.”

Om de mensen in Trooz en Pepinster te steunen, maakte Danielle van haar foto’s postkaarten. Ze zijn te koop tegen 2 euro. De opbrengt gaat naar de slachtoffers. De kaarten zijn via haar website te koop.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio