De Dijksteinschool in Sint-Katelijne-Waver. 

De Dijksteinschool in Sint-Katelijne-Waver. © Stijn Van de Sande

Basisscholen krijgen meer vrijheid om ochtend- en middagtoezicht in te vullen

Sint-Katelijne-Waver -

Vanaf volgend schooljaar trekt de gemeente Sint-Katelijne-Waver een vast bedrag per leerling uit voor de ochtendbewaking en het middagtoezicht op school. Op die manier krijgen de zeven basisscholen in de gemeente meer vrijheid om de toezichten te organiseren. Het voorstel moet wel nog goedgekeurd worden door de gemeenteraad.

Stijn Van de Sande

Het gemeentebestuur van Sint-Katelijne-Waver sleutelt aan het reglement dat de gunsten aan de scholen en leerlingen regelt. De belangrijkste wijziging wordt doorgevoerd in de subsidie voor de toezichten op school. Tot nu toe werd er op basis van het aantal leerlingen bepaald hoeveel toezichters een school kon inzetten, maar vanaf volgend schooljaar krijgen de scholen een vast bedrag per leerling. Ze kunnen zelf bepalen hoe ze dat budget precies inzetten.

“De scholen kunnen de toezichten zo beter organiseren op basis van hun eigen specifieke situatie”, zegt Onderwijsschepen Sarah De Keyser (CD&V). “Dat komt bijvoorbeeld van pas wanneer de kinderen verspreid zijn over twee speelplaatsen. Verder willen we de toelages voor de leerkrachten ook gelijktrekken. Nu is er een verschil tussen de leerkrachten die instaan voor de ochtendbewaking en de leraars die toezicht houden tijdens de middag. Dat maakt deel uit van onze visie waarbij we alle scholen, gemeenteschool of niet, gelijk willen behandelen.”

Gemeenteraad

De reglementswijziging werd maandag principieel goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen. De scholen krijgen nu de kans om hun advies te geven over de vernieuwde regeling. De finale goedkeuring moet door de gemeenteraad gebeuren. Als alles volgens plan verloopt dan kan het nieuwe reglement tegen de start van het schooljaar 2022-2023 ingevoerd worden.

MEER OVER

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio