Eén van de mannen sloeg ook toe in de winkel Sports Direct in de Bruul, waar hij een verkoopster bedreigde met een mes. 

Eén van de mannen sloeg ook toe in de winkel Sports Direct in de Bruul, waar hij een verkoopster bedreigde met een mes. ©  Joris Herregods

Pas vrijgelaten en al meteen betrokken bij twee overvallen: 30 maanden cel geëist

Mechelen -

Twee mannen uit Mechelen hangt een effectieve celstraf van 30 maanden boven het hoofd voor hun betrokkenheid bij een diefstal met geweld. Eén overval, op een café vlak bij het station, pleegden ze samen, een tweede overval werd door één man gepleegd. Opvallend: die laatste was nog maar net vrijgelaten uit de gevangenis toen hij de feiten pleegde.

Theo Derkinderen

Op 13 november waren Brahim E.H. (39) en Omar R. (32) samen op stap in Mechelen. Ze stapten aan het station van Mechelen binnen in een café en begaven zich onmiddellijk achter de toog. “De mevrouw die achter de toog stond, voelde zich bedreigd door de twee. Veel zegden ze niet: ze wezen naar de kassa en spraken de woorden kassa en geld uit”, zei openbaar aanklager Karel Berteloot. “Het slachtoffer opende de kassa en daaruit werd ongeveer 200 euro gestolen. Nadien sloeg het tweetal op de vlucht.”

Voor E.H. was één overval niet voldoende en had al meteen een volgend doelwit voor ogen: de winkel Sports Direct in de Bruul. Aan de kassa bedreigde hij een verkoopster met een mes. “Al was het niet meteen duidelijk of hij de inhoud van de kassa wou. Mogelijk wou hij ook een paar kousen meenemen zonder te betalen”, stelde de aanklager.

Op grond gevonden

De kassierster kreeg hulp van andere aanwezigen en dat was voor Brahim E.H. het sein om te vlucht te nemen. De politie kon hem amper enkele tientallen meters verderop oppakken, waar hij - helemaal onder invloed van drank en drugs - op de grond lag. Ook Omar R. kon worden opgepakt.

E.H. werd in het verleden al 29 keer veroordeeld, R. al 12 keer. “Deze feiten hebben een enorme impact gehad op het leven van de slachtoffers. Dit tolereert de maatschappij niet”, foeterde de aanklager en eiste 30 maanden effectief en een boete van 800 euro.

Overdosis

De twee beklaagden vroegen nog een kans aan de rechtbank. “Mijn cliënt heeft van zijn leven een puinhoop gemaakt. Maar het allerbelangrijkste in dit dossier is dat hij kwaad en teleurgesteld is op zichzelf. Hij wil vooral geholpen worden bij zijn verslavingsproblematiek en daarom vragen we een voorwaardelijke straf, met een verplichte opname in een instelling”, zei advocate Veronique Gysbrechts. “Toen de politie hem aantrof was hij helemaal van de wereld. In het ziekenhuis stelden de artsen vast dat hij een overdosis drugs had ingenomen.”

Ook advocaat Alek Dom vroeg een voorwaardelijke straf voor Omar R. “Ook mijn cliënt kampt met een verslavingsproblematiek en een ontwenningsprogramma is noodzakelijk voor hem.”

Brahim E.H. nam zelf ook nog het woord en zei dat hij in de gevangenis verslaafd is geraakt. “Ik ben in de gevangenis beland en was niet verslaafd aan drugs. Toen ik weer werd vrijgelaten, was ik verslaafd geraakt aan drugs en daar ligt de oorzaak van alles”, reageerde hij.

Uitspraak valt op 31 januari.

MEER OVER Rechtbank Mechelen

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio