Ouders, kleuters, maar ook vele andere sympathisanten van wijkschooltje Hertebos kwamen een lichtje branden op het dorpsplein van ’s-Gravenwezel voor het voortbestaan van de school. © jaa

Symbolische lichtjesactie om sluiting wijkschooltje Hertebos te voorkomen: “Licht aan of definitief uit? We willen het nu weten”

’s-Gravenwezel, Schilde -

Op 21 februari zal de gemeenteraad beslissen over de mogelijke overname van kleuterschooltje Hertebos. Een bestelde studie hierover is klaar, maar het politieke debat moet nog gevoerd worden. Tweehonderd mensen voerden zopas een symbolische actie met lichtjes en kaarsjes op het Lodewijk De Vochtplein om het lokaal bestuur ervan te overtuigen het ‘unieke’ Hertebos te redden door de overname ervan als inrichtende macht.

Jan Auman

Dat Hertebos veel meer fans heeft dan de ouders van de 43 kleuters die er nu nog naartoe gaan, bleek uit de zee van brandende lichtjes op het plein. Ze vormden een mooi, warm en haast poëtisch tafereel. Het is typerend voor de zachte, maar doeltreffende acties die comité Hartebos - let op de woordspeling - voert sinds het schoolbestuur KOBA Voorkempen vorig jaar besliste om de kleinste kleuterschool van de regio te sluiten. Zo zijn ze dit schooljaar gestart met het bakken van hartvormige wafels voor alle kleuters, ouders en juffen.

Eerder bakten de mama’s van de kleuters ook al hartvormige wafels om hun liefde voor Hertebos te demonstreren. © jaa

Eerst zou Hertebos al in 2021 de deuren sluiten, maar na de eerste protestgolf volgde een jaar uitstel tot 30 juni 2022. Het kleine schooltje zou niet levensvatbaar zijn en de infrastructuur is verouderd. Zo stelt het schoolbestuur. Dat acht noodzakelijke investeringen voor slechts enkele tientallen kindjes niet zinvol. Indien Hertebos effectief verdwijnt , ligt de weg open naar een verkoop gevolgd door afbraak van de grote gebouwen. Het ruime hoekperceel van 4000 vierkante meter zal vervolgens bebouwd worden met luxewoningen, zo wordt algemeen aangenomen in de buurt.

Het schoolbestuur en de directie van wat in feite een filiaal is van de grotere vrije basisschool Heilig Hart van Maria in het centrum van ’s-Gravenwezel, willen de kleuters het liefst zien verhuizen naar de hoofdschool aan de Oudaen/Kerkstraat. Maar de huidige generatie ouders wijst op het unieke karakter van het wijkschooltje, dat na bijna zestig jaar als veel meer beschouwd wordt dan een onderwijsinstelling. Het is volgens de actievoerders een echte spil in de Herteboswijk.

Vier van de initiatiefnemers van de geslaagde lichtjesactie van Hartebos: Birgit Van Uffel, Julie Fraiponts, Sofie Vermeyen en Kirsten Pepermans.  © jaa

Licht uit of aan?

“Gaat het licht straks definitief uit of kan de gemeente alsnog voor redding zorgen? Wij hebben met deze actie alvast aangegeven hoe wij en gelukkig met ons vele mensen uit ’s-Gravenwezel er over denken”, aldus Hartebos-woordvoerder Birgit Van Uffel.

Voor Van Uffel en co zijn er meer dan emotionele argumenten om Hertebos te laten voortbestaan. Er is de lokale demografische aangroei die ook het leerlingenaantal zal doen stijgen. De komende weken stappen trouwens ‘alweer’ drie nieuwe kleuters in. Het verkeer verloopt in de Hindelaan en omgeving nog rustig waardoor ouders en kinderen de schooldag ontspannen en veilig kunnen beginnen en eindigen. Ook de kleinschaligheid en centrale ligging in de wijk worden naar voor geschoven als troeven.

“De school biedt ook onderdak aan tal van verenigingen en buitenschoolse kinderopvang. De gemeente kan ervoor zorgen dat nog meer mensen van deze plek gebruik kunnen maken”, meent Sofie Vermeyen, een andere mama van Hartebos. “Ik denk aan zomerkampjes, hobbyclubs voor jong en oud, een plek waar wijkfeesten en rommelmarkten kunnen georganiseerd worden.”

Meteen na de aangekondigde sluiting ondertekenden al 1500 personen een petitie om die beslissing ongedaan te maken. “Ook dat was een duidelijk teken dat deze school veel voor ’s-Gravenwezel betekent”, aldus Birgit Van Uffel. “Ondertussen is er bijna een jaar verstreken en heeft de gemeente zich kunnen verdiepen in de toekomst van de wijkschool en de inzetbaarheid van de site. In maart starten de inschrijvingen voor volgend schooljaar. Zullen onze kleuters de kans krijgen om in hun vertrouwde habitat te blijven? Of zullen we ze elders moeten inschrijven? Nog maar anderhalve maand te gaan. We willen het stilaan echt weten.”

Wijkschooltje Hertebos aan de Hindelaan: klein maar uniek en een onmisbare spil in de buurt.. © jaa

Politieke beslissing

CD&V en Groen lieten eerder al weten voorstander te zijn van de integratie van het bedreigde Hertebos in het gemeentelijke onderwijs van Schilde. Maar zij vormen niet de meerderheid in de gemeenteraad. De sleutel ligt in handen van meerderheidsfracties N-VA en Open Vld. Schepen van Onderwijs Kathleen Krekels (N-VA) is begaan met de Hertebos-kleuters en hun ouders. Ze zei eerder ook zelf wel wat te zien in een samenwerking met de gemeentelijke lagere school De Wingerd, in het centrum van ’s-Gravenwezel.

“Maar dat is een belangrijke beslissing met verstrekkende gevolgen voor ons lokaal bestuur. Daarom hebben we bij studiebureau Mondea een rapport besteld over de opportuniteit, de pro’s en contra’s van de overname van Hertebos. De studie kon later aanvatten dan we zelf wilden, maar is nu wel klaar.”

Over de uitkomst van de studie, houdt Krekels de lippen stijf op elkaar. “We gaan het rapport eerst bespreken in het schepencollege en op de raadscommissie op 7 februari, waar experten van Mondea toelichting komen geven. Vervolgens zal de aankoop van de site met behoud van de huidige functies onderwijs, lokalen voor verenigingen en buitenschoolse kinderopvang het voorwerp uitmaken van een beslissing van de gemeenteraad. Wellicht valt die op 21 februari. Ook de ouders krijgen zeker nog toelichting bij de resultaten van de studie, waarvoor ze zelf ook input konden geven.”(jaa )

 © jaa

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners